Wpis z mikrobloga

Dobra, to po kolei.
Znalezisko mówiło że "nie odpowiadamy na trudne pytania" a wcale tak nie jest, bo wystarczy w nie wejść by zobaczyć tam dyskusję, co zauważyło 519 zakopujących.

Na końcu testy, ale najpierw kilka słów wyjaśnień:
1. Ani razu nie użyliśmy określenia "certyfikat Onetu", bo ten nie wydaje żadnych certyfikatów. Na poparcie naszego zużycia gazu podaliśmy badania przeprowadzone przez AGDLab, z których wyszło że nasze płyty zużywają 30-50% mniej gazu od tradycyjnych. Tak się składa że portal ten należy do Grupy Onet.
2. Dodatkowo (co podkreślamy) hasło o 50% niższym zużyciu wzięło się po serii badań własnych. Bez tego nie moglibyśmy posługiwać się takim hasłem.
3. Niższe zużycie jest potwierdzane przez wieeelu klientów, wystarczy spojrzeć na facebooka. Podajemy to źródło, bo tam są prawdziwi ludzie z imieniem, nazwiskiem, zdjęciem i historią a nie tak jak na anonimowych forach.
4. Nie ma instytucji które przeprowadziłyby takie badania i potwierdziły to certyfikatem. Nawet wspomniany przez niektórych TUV odmówił.
5. Szkoda, że nawet gdy oficjalnie ustosunkowaliśmy się do sytuacji to w powiązanych zminusowano naszą odpowiedź, by nikt jej nie zobaczył.

A teraz testy:
Proces gotowania założony na potrzeby testu:
10min - grzania na pełnej mocy na dwóch palnikach, by zagotować wodę
1h - typowy czas gotowania obiadu i podtrzymywania temperatury w dwóch garnkach

Do gotowania użyto dwóch garnków: 2L oraz 1L.
W teście brała udział płyta gazowa Solgaz GPC 3+1 oraz kuchenka jednego z producentów AGD. Wyznacznikiem zużycia jest przepływomierz, którego zdjęcia robimy przed rozpoczęciem gotowania, po 10min, 15min, 30min oraz 1h.

Warunki w jakich przeprowadzono testy:
Temperatura w pomieszczeniu 18 C
Temperatura wlewanej wody ok 17 C, widać na zdjęciach
Gaz GZ-50

Wyniki w skrócie tutaj

Z czego wynika zużycie gazu mniejsze niemal o połowę?
1. Po nagrzaniu się płyta przechodzi w cykle (podobne jak w żelazku). Co oznacza że co jakiś czas odcina gaz na chwilę, by nie zużywać go cały czas, a jak wystygnie minimalnie to włącza grzanie spowrotem.
2. Do gotowania polecamy używać naszego "darmowego pola". Jest to jeden palnik oznaczony pasami, który ogrzewa się tylko i wyłącznie na cieple pozostałych palników, które przecież i tak musi gdzieś uciec.

TL;DR
Nasza płyta gazowa typu GPC bez problemu zużywa 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka. Im dłużej gotujesz, tym więcej wchodzi w cykle i tym bardziej oszczędza gaz.

Mamy nadzieję że wszyscy wykopujący pierwsze znalezisko równie ochoczo wypromują i to, bo przecież zależało im na wyjaśnieniu i dojściu do prawdy, a nie tylko aferze. Prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poniżej zdjęcia:
Na starcie:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 10min:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 15min:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 30min
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 60min:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Tutaj grafika


Miłego weekendu!

Obraz w lepszej jakosci do pobrania: https://dysk.onet.pl/link/9aH37
#solgaz #afera #wyjasnienie #matematyka

Znalezisko: http://www.wykop.pl/link/3538343/solgaz-jednak-mial-racje/
SOLGAZ - Dobra, to po kolei.
Znalezisko mówiło że "nie odpowiadamy na trudne pytania...

źródło: comment_dVxsCalDEbyeLBdQKzK9cIV2sGmtZhJY.jpg

Pobierz
  • 160
  • Odpowiedz
@SOLGAZ ja bym poszedł na układ z @Shusey bo fajną propozycję dał. Dla was potwierdzenie tego co mówicie i jesteście o tym przekonani, a oni w ramach pracy naukowej mogą przeprowadzić badania. Myślę że wtedy, żaden z użytkowników i trolli nie będzie mieć wątpliwości. Koszt? Jedna kuchenka?
  • Odpowiedz
@pawel-bu: słuszna uwaga, ale szkoda, że nie napisałeś dlaczego.
- oszczędności
- wolniejsze gotowanie, kucharz może zająć się innymi potrawami
- nigdy nie przypalisz o ile nie dałeś fulla
- większa kontrola
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: Panie Jakub, musicie sobie twardą skórę wyhodować. Wykopki po prostu szukają sensacji i afery. Znajoma ma Waszą płytę i jest bardzo zadowolona i mnie jej opinia wystarczy. Pewnie jak będę szedł na swoje to też poważnie rozważę Waszą płytę bez płomienia.
  • Odpowiedz
Pozwol ze cos zaproponuje. Obracam sie dosc blisko w gronie doktorow z instytut technik cieplnch i z kotłów na politechnice slaskiej. Porozmawiam z njmi czy przeprowadzili by takie testy w ramach np pracy mgr lub inz. jakiegos przyszlego ogara z termodynamiki. Wy wyslecie plyte , uczelnia ogarnie wyniki i je tutaj opublikujemy ? oczywiscoe to potrwa i pewne trzeba bedzi zawrzec jakiejs klauzle poufnosci odnsne dokumentacji. Co powiecie ?


@Shusey: Brak
  • Odpowiedz
@mandrake13: Ale tu nie chodzi o to czy ktoś jest zadowolony z wydanych 2-3k na zakup(ciężko się przyznać że wywaliło się kasę w błoto) tylko czy reklama mówi prawdę czy po prostu łżą, a ich test pokazuje ten drugi przypadek. Zagotowanie wody pobiera tyle samo gazu co zwykła kuchenka. Widzisz tu trzeba było postawić dodatkowy warunek korzystania z "darmowego" pola oraz gotowania minimum godzinę, aby wyszła oszczędność(btw różnica w cenie będzie
  • Odpowiedz