Wpis z mikrobloga

Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi jak wygląda procedura rejestracji auta sprowadzonego z szwajcarii?
Otóż zamierzam kupić auto z komisu, ktore pochodzi z szwajcarii.
Zrobilem autodna, autotesto, ASO. Wszystko ok historia jest znana przycierka tak jak mówił sprzedający, fotki przed sprowadzeniem się zgadzają z tym co mowi ASO. I teraz:
auto nie ma przeglądu, ubezpieczenia, nie jest zarejestrowane w PL. Z uzyskanych informacji wynika, że opłaty celno-skarbowe opłacone. Pozostaje mi koszt rejestracji 250 zł. Zwolniony jestem z opłaty skarbowej bo wystawiona faktura Vat-marża.
Teraz pytanie:
1. czy tym autem moge legalnie wracać do domu?
2. Czy auto takie bez problemu zarejestruje w pl?
3. Jak to się ma do ogłoszeń gdzie widnieje: "Możliwość powrotu autem na kołach. Ubezpieczenie 30 dni" ?

#motoryzacja #prawo #samochody #rejestracjapojazdu #ubezpieczenia #oc #pytanie
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Strzalka: jeżeli kupujesz auto pochodzące ze Szwajcarii od komisu, to musisz dostać od komisu dowód oclenia, zaświadczenie o zapłacie akcyzy w Polsce, wpis do działalności, fakturę. Jeżeli sprzedający twierdzi, że pozostały koszt to 250 (256 zł), to musisz też mieć tłumaczenia wszystkich dokumentów oraz zrobiony przegląd. Jak nie masz przeglądu, to koszt rejestracji na tablice próbne to około 60 zł, w dniu rejestracji koniecznie ubezpieczenie.. Masz wtedy miesiąc (czasem 2
  • Odpowiedz
@Strzalka: jeżeli auto jest wciąż zarejestrowane i ma ważne szwajcarskie tablice, to po wykupieniu ubezpieczenia możesz nim wrócić.. Jeżeli jest wyrejestrowane (wpis w dowodzie rejestracyjnym), to pomimo ubezpieczenia nie możesz nim jechać. W razie kontroli policji jazdę pojazdem niedopuszczonym do ruchu 20-500 zł.
  • Odpowiedz
@doeros: czyli podsumowując potrzebuje:
- dowód oclenia
- zaświadczenie o zapłacie akcyzy w Polsce
- wpis do działalności
- fakture
- tłumaczenie
  • Odpowiedz
  • 0
@Strzalka jeżeli prawdą ma być, że koszt rejestracji 256 zł, to tak, takie dokumenty jak napisałeś. Jeżeli nie ma tablic i pojazd jest wyrejestrowany, to wedle mojej wiedzy ubezpieczenie 30-dniowe nie powinno być sprzedane, ale jeżeli zostało, to Cię ubezpiecza, może niech @fromasz56 potwierdzi
  • Odpowiedz
@doeros dokładnie tak, 30 dniowe ubezpieczenie nie powinno być sprzedane jeżeli pojazd jest wyrejestrowany.

@Strzalka jak będziesz szukał ubezpieczenia to mogę Ci policzyć składkę w kilku firmach, jak coś to pisz na priv
  • Odpowiedz
@doeros: @fromasz56: panowie czy dowód zapłacenia akcyzy w Polsce może być kwitkiem wpłaty danej akcyzy? Bo tylko takie coś dostałem. Dowód oclenia mam jedynie podany na fakturze? Czy wszystko jest ok?
  • Odpowiedz
  • 0
@doeros: mam dowod wplaty (taki jak na poczcie/ banku kwit) z dnia 05.01.17 w tytule akc-u v-12345 gdzie 12345 to vin. Wpisalem vin na stronce i pokazuje ze brak oplaty. Co dalej bo sie boje ze nie zarejestruje auta :(
  • Odpowiedz
  • 0
@Strzalka na zaświadczenie czeka się do dwóch dni roboczych​ więc spokojnie. Sprzedający powinien Ci wręczyć zaświadczenie, ale dwa dni chyba wytrzymasz
  • Odpowiedz
  • 0
@doeros: ok dzieki za informacje. Czyli narazie dac sobie spokoj i nie jechac do wydzialu bez tego dokumentu? Np w poniedzialek? (Z samym dowodem wplaty akcyzy)
  • Odpowiedz
  • 0
@Strzalka wydziały w różnych miastach różnie do tego podchodzą, jakbyś sam sprowadzał i przy zrobionym przeglądzie to mógłbyś napisać oświadczenie o rejestracji warunkowej (że zaświadczenie dostarczysz do czasu odbioru twardego dowodu) ale przy kupnie w Polsce od firmy to u mnie w rejonie by nie przeszło. Najlepiej zadzwoń do swojego Wydziału i zapytaj. A auto jest wyrejestrowane wg dokumentów? Jak nie ma wpisu o wyrejestrowaniu/unieważnieniu to mogą chcieć od Ciebie tablice,
  • Odpowiedz
@doeros: aktualnie mam dokumenty:
- dowód polecenia wpłaty do izby celnej w krakowie z dniem 05.01.2017
- oświadczenie ze firma sprowadzila auto, gdzie sa dane nazwa auta, data 1 rejestracji, nr nadwozia, nr rejestracyjny i poniżej oświadczenie że auto zostało sprowadzone bez tablic rejestracyjnych i tablice zostały w kraju
- fakture vat.marża, gdzie jes t adnotacja, że odprawa celna z dn.14.11.2016
- info z CEIDG od firmy ktora kupowalem. Firma dziala od 28.10.2010
- Zaświadczenie
  • Odpowiedz
  • 0
@Strzalka jak dla mnie brakuje dokumentów z odprawy celnej, ale może u Ciebie nie są konieczne. Najpewniej dowiesz się dopiero przy okienku w Wydziale. Zaświadczenie sprawdź w poniedziałek po 9, jak było zapłacone rano 05.01, to może już będzie.
  • Odpowiedz
@doeros: na fakturze mam tylko wzmiankę:

ODPRAWA CELNA Z DN.14.11.2016

ATC/0040/007014/11/2016/4055 W WEIL AM RHEIN

Zaświadczenie o akcyzie zostało opłacone po godzinie 12-13:00
  • Odpowiedz