Wpis z mikrobloga

eheh siema #python #django #webdev #programowanie

Zarzuci ktoś najlepszym linkiem do nauki django? Nie chodzi mi o dokładny tutorial w stylu tego ze strony, gdzie jest nasrane troche kodu i ogólnie mało co wytłumaczone. Potrzebuje czegoś, co pozwoli mi zrobić stronę która praktycznie działa, a resztę będę sobie sam rozkminiał metodą prób i błędów (tak się uczę i nic nie poradzę).
Bo chwilowo nie rozumiem nawet za bardzo samej idei django- w sensie wiem że mam sobie skrypta zapisanego jako appkę w django, ale jak to implementować do HTMLa? W PHP było to w miarę proste i oczywiste, a tutaj czuje sie jak dziecko we mgle :|
Dodam że pythona w miarę ogarniam, HTML, CSS i inne tego typu nudy też, na temat JS nie mam zielonego pojęcia :v
Z czego wy się uczyliście? Oficjalne docsy? Jakies tutoriale na necie?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lu43n: tak żem czuł, no cóż, będę się #!$%@?ł przez to rok, ale chociaż się porządnie nauczę :|
Mój problem polega na tym że za #!$%@? mi nie odpowiada ten styl nauki, wole robić tak jak zrobiłem z mysql- obczaić totalne podstawy i potem pisać w ciemno, a jak coś #!$%@? to googlować i poprawiać. I dopiero potem zaglądać do dokumentacji, jak już wiem na co patrzę i co czytam
  • Odpowiedz
@rvODWx1uOhOIAx9I:
W tej kolejności
1. Tutorial ze strony Django - mozesz nie zrozumieć troche za pierwszym razem, nie przejmuj sie, przejdz przez niego 2-3-4 razy jezeli bedzie potrzeba
2. Ksiazka Tango with Django - dostępna za free
Przerób ja krok po kroku a następnie zacznij własny, w miare prosty projekt odnosząc sie raz po raz po rozwiązań z niej
3. Wymyślasz i rozwijasz ambitniejszy projekt + w wolnym czasie czytasz ksiazke "Two scoops
  • Odpowiedz
@rvODWx1uOhOIAx9I: Django to framework do tworzenia aplikacji internetowych. Masz stronę serwerową i do tego jakieś widoki w formie HTML. Mozesz też postawić restowy serwer w django i podłączyć do niego dowolnego klienta, napisanego w czymkolwiek (np. angular, react etc.)
Zacznij od tutoriala, jak każdy - https://docs.djangoproject.com/en/1.10/intro/tutorial01/
Żeby ogarnąćjakiś framework trzeba mieć podstawy, jak on działa. Potem napisz sam coś w nim i tyle. Myśl o tym jako o 2 modułach,
  • Odpowiedz
@zarev: Tango with Django mam nawet gdzieś na dysku, było robione kiedyś podejście. No ale tak jak mówiłem, nauka z książek idzie mi opoooooornie. Dzięki bardzo :3

@allocer: No dobra, przykładowo mam już appkę, która mi zwraca załóżmy dictionary z 10 różnymi pozycjami w których mam np. nazwę powiązaną z linkiem. I Django pozwoli mi to ładnie wyświetlić np. w formie tabelki na stronie która nie wygląda jak
  • Odpowiedz