Wpis z mikrobloga

Tak sobie myślę i w sumie to #patologiazmiasta jest zjawiskiem marginalnym, prawie nie występuje.
Za to #patologiazewsi to zjawisko nagminne.

Przykład słoików.

Jeśli ktoś z miast takich jak #warszawa #krakow #poznan #wroclaw #trojmiasto #gdansk #gdynia #sopot #szczecin przeprowadzi się żeby zamieszkać w innym mieście to będzie się przeważnie zachowywał normalnie, jak człowiek.

Zna zasady panujące w mieście.
Umie się poruszać po chodniku, nie tarasuje ruchu w centrach handlowych.
Wie żeby stać po prawej stronie schodów ruchomych. Wie jak się ustawiać w komunikacji miejskiej, wychodzi na przystanku, żeby innym ułatwić wysiadanie.
Nie dziękuje za wspólny przejazd windą (za cholerę nie wiem, skąd to się wzieło i czemu to ma slużyć).

Ok, niektórzy takiej osobie zarzucą, że jest mniej kontaktowa, może arogancka. Nie wiem, nie miałem problemów z tym. To, że ktoś nie jest kontaktowy jak na HEHE wiosce gdzie każdy z każdym się zna nie znaczy, że jest aroganckim gburem.

Tymczasem ludzie ze wsi...
Palą na przystankach, palą na przejściach dla pieszych (za to powinna być kara chłosty). Nie potrafią się poruszać w zgiełku. Jeżdzą rowerem na przejściu dla pieszych.

Dlatego apeluję. Ludzie z wiosek, jeśli nie macie zamiaru dostosowywać się do miejskiego życia to zostańcie u siebie, by żyło się lepiej.

Z fartem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gorzkiezale #przemyslenia #takaprawda
  • 60
@LurkerEmigrant: rozumiem, że rozpoznajesz słoików po tym, że np palą na przejściu? Piszesz głupoty, dobrze Ci poradzili bys odpuścił myślenie
Żebyś nie wyjechał z kompleksami jak w kilku wcześniejszych postach - urodziłem i wychowałem się w Poznaniu więc daleko mi do słoika, czy pochodzącego z mieścin/wsi
@wsxx:

@LurkerEmigrant W sumie nigdy nie dziękuję za przejazd windą, ale dzień dobry i do widzenia mówię XD

A to kwestia dobrego wychowania, również