Aktywne Wpisy
ZielonaOdnowa +40
Mam maly przydomowy sad, wlasciwie ciagle w trakcie tworzenia od trzech lat od kiedy tu mieszkam.
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
milo88 +177
Taka sytuacja, zamówiłem towar o wartości około 2750 euro i zapłaciłem kartą wielowalutową kantoru aliora. Stawka wymiany EUR/PLN wg ich aplikacji wynosił 4,47. Zgadnijcie po jakim kursie zrobili przewalutowanie... 4,80 tylko za to że nie wymieniłem środków na euro zawczasu tylko zrobili to za mnie z automatu, przez co skasowali mnie za sam proces wymiany na 900 zł. Podziękuję bardzo za taki kantor, zwykłe cwaniactwo i naciąganie ludzi.
#aliorkantor #alior #aliorbank #
#aliorkantor #alior #aliorbank #

Za to #patologiazewsi to zjawisko nagminne.
Przykład słoików.
Jeśli ktoś z miast takich jak #warszawa #krakow #poznan #wroclaw #trojmiasto #gdansk #gdynia #sopot #szczecin przeprowadzi się żeby zamieszkać w innym mieście to będzie się przeważnie zachowywał normalnie, jak człowiek.
Zna zasady panujące w mieście.
Umie się poruszać po chodniku, nie tarasuje ruchu w centrach handlowych.
Wie żeby stać po prawej stronie schodów ruchomych. Wie jak się ustawiać w komunikacji miejskiej, wychodzi na przystanku, żeby innym ułatwić wysiadanie.
Nie dziękuje za wspólny przejazd windą (za cholerę nie wiem, skąd to się wzieło i czemu to ma slużyć).
Ok, niektórzy takiej osobie zarzucą, że jest mniej kontaktowa, może arogancka. Nie wiem, nie miałem problemów z tym. To, że ktoś nie jest kontaktowy jak na HEHE wiosce gdzie każdy z każdym się zna nie znaczy, że jest aroganckim gburem.
Tymczasem ludzie ze wsi...
Palą na przystankach, palą na przejściach dla pieszych (za to powinna być kara chłosty). Nie potrafią się poruszać w zgiełku. Jeżdzą rowerem na przejściu dla pieszych.
Dlatego apeluję. Ludzie z wiosek, jeśli nie macie zamiaru dostosowywać się do miejskiego życia to zostańcie u siebie, by żyło się lepiej.
Z fartem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gorzkiezale #przemyslenia #takaprawda
@LurkerEmigrant: to przestań i zajmij się czymś, co ci jako tako wychodzi xd
@LurkerEmigrant: nigdy się z tym nie spotkałam o.O Jak już to ludzie 'do widzenia' mówią.
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: a gdzie tu masz złe tagi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@perrymaniak: oho, znów trigger. kolejny z kompleksami.
@LurkerEmigrant:
Żebyś nie wyjechał z kompleksami jak w kilku wcześniejszych postach - urodziłem i wychowałem się w Poznaniu więc daleko mi do słoika, czy pochodzącego z mieścin/wsi
@wsxx:
A to kwestia dobrego wychowania, również
@LurkerEmigrant: JESTEM RODOWITYM
POWTARZAM
RODOWITYM MIESZKAŃCEM
Z DZIADA PRADZIADA
CHRZEST NA ŻOLIBORZU
A TY SŁOIKU ROBAKU
PROSZĘ NIE PRZYJEŻDŻAĆ DO MOJEGO
POWTARZAM
MOJEGO MIASTA
Poprostu przyjeżdżając do miasta powinni nauczyc sie zycia tu. Zeby wszystkim żyło sie lepiej. Mi jest zawsze milo, jak ludzie przyjezdzaja do mojego miasta za lepszym zyciem. Napływ "nowych" do miasta jest bardzo istotny