Wpis z mikrobloga

@Ciemny_linuksowiec: W sumie to tego Putona mogłoby nie być i nic by się nie stało. Specjalnie ważny dla US czy ciekawy sam w sobie chyba nie jest. Tak więc mogę zrozumieć osoby które uważają że akurat badania Plutona moznaby sobie odpuścić i zająć się za te pieniądze jakimś problemem na Ziemi.
Tyle że "te pieniądze" to prawie 0.
Co innego badania pasa Kuipera i misja New Horizons. A dla tej
  • Odpowiedz
Trochę manipulacja, wszystkie zdjęcia oprócz ostatniego, zrobione zostały z Ziemi lub jej orbity, a ostatnie przez sondę która przelatywała tuż obok Plutona. Ale i tak zestawienie fajne.
  • Odpowiedz
  • 11
@Gizmo_R: gdzie Ty tu widzisz manipulację? Manipulacja by była gdybym napisał, że zdjęcia zostały zrobione z Ziemi, a jest jak byk że chodzi ogólnie o rozwój technologii.
  • Odpowiedz
@enforcer: Pamiętam jak w dzieciństwie czytałem trochę książek o kosmosie i Pluton wydawał się być tak daleko, że absolutnie niewyobrażalnym dla mnie było zobaczenie go jako czegoś więcej niż kilkanaście pikseli. To było ledwie kilkanaście lat temu...

Rozwój technologii jest fascynujący i przerażający zarazem.
  • Odpowiedz
@Axiss: mam podobnie, kiedyś dostałem książkę pt planety (rok 2004 może był) i tam właśnie była wzmianka o misji na Plutona (robocza nazwa Pluto express?) i tak myślałem jaki to duży już będę jak sonda przeleci koło Plutona. A tu kurde jak z bicza strzelił to minęło
  • Odpowiedz
  • 0
@ajatollah_chomeini tak dokładnie nie jestem zagłębiony w tym temacie. Wydaję mi się, że po prostu jest najbardziej atrakcyjnym wyborem na trajektorii przelotu. Będzie to najdalej zbadany obiekt przez człowieka
  • Odpowiedz