Wpis z mikrobloga

@pawlo74: Nie dotrzesz. Snowden wyjawił światu, że cały zachodni establishment to jedna wielka hucpa, że działają ponad prawem, bezprawnie. I co? I zrobili z niego kryminalistę, uciekiniera. Świat w ogóle się tym nie przejął.
  • Odpowiedz
@pawlo74: prawda jest taka, że przez ostatnie 100 lat bankierzy owinęli sobie ludzi wokół palca. Nikt nawet nie myśli żeby trzymać pieniądze poza bankiem. Bo tak.
Niestety minie jeszcze parę lat zanim masa się obudzi, że technologia umożliwia nam bycie częścią ogólnej sieci banków (mam na myśli blockchain). Pieniądze bezpieczne, u siebie oraz łatwe w przechowaniu.
Kto tego dokona? Może Chińczycy, którzy są najmniej uzależnieni od banków?
  • Odpowiedz
@MysGG: myślę, że Afrykanie będą pierwsi, dlatego że tam jest największa na świecie populacja, która nawet nie ma dostępu do banków. Mają już doświadczenie, zobacz co stało się w Kenii z mpesą, w pełni cyfrowa waluta nie ma fizycznego odpowiednika (papierowego czy plastikowego) z tego co wiem. Nawet ostatnio bitcoin przebił już dawno szczyt z 2013 roku $1200 gdzieś w afrykańskim kraju a nie w Chinach.
  • Odpowiedz
@pawlo74: głównym problemem nie jest fiat, tylko podatek dochodowy i inwigilacja.
Inflacja jest konfiskująca tylko w zestawie z podatkiem dochodowym, bo ten jest od wartości nominalnej. Bez podatku dochodowego na inflacji wartość traciłaby tylko gotówka na doraźne zakupy. Z podatkiem dochodowym sprzedając cokolwiek płacisz podatek od inflacji.
  • Odpowiedz