Wpis z mikrobloga

Wlasnie bylem swiadkiem jak kierowcy autobusow zgadywali sie na walke ze swoim szefostwem. Na przustanku przesiadkowym do autobusu, ktorym jechalem wsiadlo 5 kierowcow. Staneli sobie przy szoferce i w towarzystwie autobusu wypchanego po brzegi pasazerami zaczeli rozmawiac. Przewoznik zaproponowal kierowcom jezdzacym w soboty (bo jak wynikalo z rozmowy pracuja 5/7) podwyzke w wysokosci 50 pensow, tlumaczac, to, ze nie ma wiecej. Kierowcy czuja sie zazenowani. Ich slowa. Wymyslili sprytny, moim zdaniem, sposob pokazanie swojego niezadowolenia. Otoż 20 kierowcow, postanowilo zrzucic sie po 20 funtow i uzbierana kwote zaniesc "przelozonemu" wraz z listem protestacyjnym. Jeden z kierowcow, zachowywal sie jak glowno dowodzacy akcja rzucil na koniec rozmowy:
- Jak nie macie na podwyzki to prosze, skorzystajcie z tego, ale jesli to sie skonczy i nic nie znajdziecie, to autobusy nie wyjada. Powinno na nich podzialac.
Po czym zebrani przytakneli i na tym skonczylo sie spotkanie.

Dodam tylko, ze wszyscy pasazerowie, lacznie ze mna mieli szerokie usmiechy i miny aprobaty dla poczynan kierowcow. Ja mam nadzieje, ze im sie uda cos wskurac.

#postmanstories #uk
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Old_Postman: Nie, no spoko. Po pierwszym przeczytaniu nie mogłem się tylko zorientować:
-ile było autobusów
-ile było kierowców
-który kierowca jechał którym autobusem
-czy wszyscy pasażerowie mieli ważne bilety
  • Odpowiedz
@Old_Postman: Osobiście nie podoba mi się takie podejście: za mało płacisz to autobusy nie wyjadą. Za to powinno być zwolnienie dyscyplinarne.

Podejście, które mi się podoba: za mało płacisz, zwalniam się. Wtedy znajdzie się kasa na ewentualne podwyżki żeby zatrzymać pracowników.
  • Odpowiedz
@Old_Postman chwila... Ty właśnie wspierasz strajk, czyli de facto terroryzm gospodarczy na małą skalę. Gdyby Twój szef przyszedł jutro i Ci powiedział, że jak nie wyrobisz 120% normy, to nie dostaniesz wypłaty, też byłbyś tak wyrozumiały? Czy może tylko jedna strona obopólnej umowy powinna być uprzywilejowana?
  • Odpowiedz
@Old_Postman: na zachodzie ludzie sie organizuja w walce o lepsze warunki pracy, solidarnie. U nas kazdy probuje sam skrobac, o radykalnych posunieciach nie ma mowy bo boja sie o utrate pracy
  • Odpowiedz