Wpis z mikrobloga

@shiverr: mi chodziło o wolololo. Szczerze mówiąc nie wiem co się w świecie producentów procesorów dzieje, więc tego podtekstu nie rozumiem.
  • Odpowiedz
@perm: Wiem - generalnie amd wczoraj pokazało nowe procki, które mają podobną wydajność jak 6800k i według spekulacji będą ponad 2x tańsze. Zrobił się straszny hype, a że Intel jest niebieski a amd czerwone, to wrzuciłem powyższy obrazek jako humor sytuacyjny :)
  • Odpowiedz
@matib1012: nie sądzę, przecież mają umowy z producentami sprzętu i jeden model to tylko część ich oferty. Na dodatek jest grupa fanbojów prockó intela, którzy nigdy nie zdecydują się na amd bo tak im się ubzdurało.
  • Odpowiedz
@perm: Jeśli amd wypuści coś konkurencyjnego do 6700k po lepszej cenie, to pewnie wezmę. Na grafę raczej zdecyduję się od zielonych, bo raczej chodzi o technologie używane w grach i monitorach (g-sync). W każdym razie, ostatnie newsy są obiecujące, obecny zastój w cenach jest przykry, dodatkowo biorąc pod uwagę cenę dolara...
  • Odpowiedz
Wydajnosc najmocniejszego Zen lepsza niz kilkukrotnie drozszy 6800k, a gorsza od dwa razy tanszego 6700k.

@dob3k: Gdzie to wyczytales mistrzu? Na poczatku konferencji zestawiono RYZEN z i7 6900K i szly praktycznie leb w leb, przy nizszym TDP procesora AMD. O ile mnie pamiec nie myli, w tescie, gdzie streamowano gre MMO, to 6700K, podkrecony do 4.5GHz, dlawil sie jak niemowle klockiem lego.
  • Odpowiedz
@ddrtgx89: Bo caly myk jest w tym o jakich zastosowaniach mowisz.
Tak samo zen sr7 jak i 6900k sa w grach slabsze niz 6700k (w wiekszosci gier).
W renderingu czy obrobce grafiki robia z niego miazge ale nie w grach.

• Odpowiedz
@ddrtgx89:
Z cena sie machnalem (i to bardzo) piszac "kilkukrotnie drozszy 6800k". Nie wiem czemu myslalem ze 6800k jest drozszy. Myslalem o 6950x najprawdopodobniej.
Oczywiscie ceny mobo z170 tez sa drozsze od tych x99. Dodajac wszystko roznica robi sie wieksza.
Kiedy w gre wchodza operacje wielordzeniowe i wielowatkowe to zen bedzie dobra alternatywa dla x99 ale dla gier tansza i lepsza alternatywa jest 4790k/6700k.
  • Odpowiedz
@dob3k: Az jestem ciekaw benchmarkow. Za jakis czas zamierzam zlozyc blaszaka. Czekalem na cos a la FreeSpace prawie 17 lat. Na horyzoncie jest Star Citizen - wiem, ze premiera sie przeciaga, ale nie dbam o to, wytrzymalem tyle czasu, to i kolejny rok, dwa, czy nawet trzy, nie gra roli. Byleby zrobili to najlepiej jak potrafia.
  • Odpowiedz
@ddrtgx89: wklejalem na mirko bench z ashes - popisowej gry czerwonych i najmocniejszy zen sr7 (ten za pińcet dolanów) plasowal sie pomiedzy 4690 a 4790. Kilkuletnimi prockami niebieskich. Skoro w "pokazowej" grze czerwonych jest tak slabo to czego sie mozna spodziewac po grach mniej robionych pod czerwonych?
No lepiej nie bedzie nie? Po prostu celuja w inna półkę. Chca odebrac intelowi userow x99 ktorych w stanach jest naprawde naprawde duzo.
  • Odpowiedz
nie spotkalem ak47 ale wiem ze drogo chodza

@dob3k: Teraz to juz po frytkach. Na poczatku byl hype. Trzeba czekac na AK47 w wydaniu banknotow o innym nominale, ktore maja byc wymieniane w nadchodzacym czasie. £50 z pewnoscia poszlaby za tega kase. Ale zdobyc cos co jest praktycznie poza obiegiem, bedzie graniczylo z cudem.

Dzieki za bench. Pozdro.
  • Odpowiedz
@ddrtgx89: To jest tak malo uzywane i tak zawsze przez sprzedawcow sprawdzane ze praktycznie nie ma podrobionych cumplu a te co sa to nie sa zniszczone wiec nie wymieniaja. Ja przez 10 lat w UK piedziesiatke w rekach mialem moze z 6x
  • Odpowiedz