Wpis z mikrobloga

@rzuf22: Moim zdaniem język tu nie ma znaczenia bo w programie liceum raczej chodzi o to żeby pokazać że jest coś takiego jak programowanie i z czym to się je. Składnia nie ma znaczenia bo nauka programowania to nie nauka składni konkretnego języka. Język jest tylko narzędziem - które już jest wiedzą zbyt specjalistyczną na liceum. Dlatego programy oparte na schematach blokowych, pascal(który został zrobiony do nauki) itp. są jak
  • Odpowiedz
  • 0
@TurboDynamo język ma znaczenie, C jest wg mnie bardziej intuicyjny. Bo liceum to taki bufor przed studiami? Może dlatego warto byłoby pokazać że programowanie może być ciekawe i fajne. I nie nie każdy będzie programował, choć nie wiem jak byłoby to ciekawie pokazane. Tak samo za chore uważam uczenie czegokolwiek i kogokolwiek na Logo
  • Odpowiedz
@rrdzony o cholera, nadal mam gdzieś kompletny program do rozwiązywania sudoku z interfejsem w konsoli napisany w Pascalu. Jakby ktoś chciał, to mogę wrzucić. ( ͡ ͜ʖ ͡)
A propos całego narzekania, to, że Pascal nie jest już szeroko używany nie oznacza, że jest zły.
  • Odpowiedz
@rzuf22: Jeśli liceum to bufor przed studiami to niech uczą matematyki dyskretnej albo architektury komputerów. Jakby mieli tak szczegółowo uczyć programowania to musieliby i pozostałych działów informatyki: sieci, kryptografia, itp. Programowanie to nie jest jakaś wiedza lepsza od tej którą wymieniłem. A tak jak pisałem wyżej, informatyka to nie jest programowanie.
Tak w ogóle to moim zdaniem właśnie c może bardziej obrzydzić nowicjusza. Może i jest intuicyjne ale dla kogoś
  • Odpowiedz
  • 0
@TurboDynamo ja nie mówie szczegółowo uczyć programowania, ale skoro już to czemu na przestarzałym języku? Python czy C++ które jest do wyboru na maturze to języki o składni C-podobnej.
  • Odpowiedz
@rzuf22: Nie mówię żeby uczyć na przestarzałym języku, tylko że język nie ma większego znaczenia(na tym etapie) o ile jest trzeciej generacji. Nauka programowania to nie nauka języka.
  • Odpowiedz
Moj wychowawca uczył infy w LO gdy byłem, a że byłem na mat-inf to katowal Pascalem. Na początku nie ogarnąłem tego, ale potem gdy udało się coś samemu stworzyć, to czułem się jak Mr. Robot ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Najlepsze, że potem na studiach informatycznych gdy był Delphi, to wiedza z LO a dokładnie właśnie z Pascala się przydała. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Black42ne: ostatnio jakaś moda na plusowanie: #nocplusow
EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA USTAWY I PLUSOWAĆ BĘDZIE MOŻNA TYLKO Z LICENCJĄ BO SERIO NIEKTÓRZY NIE MAJĄ ANI DOŚWIADCZENIA ANI WYOBRAŹNI I NA PRZYKŁAD PLUSUJĄ RZECZY NA NOCNEJ
  • Odpowiedz