Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #intellij

Piszę aplikację w Springu w IntelliJ IDEA. I wyskakuje mi błąd przy deployu (Tomcat):

Error: Exception thrown by the agent : java.rmi.server.ExportException: Port already in use: 1099; nested exception is:

java.net.BindException: Address already in use: JVM_Bind

Jak zmienię na inny port (np. 1098), to zadziała, ale zaraz znowu będzie zajęty. I wtedy kolejny i kolejny. Tak jakby IntelliJ nie zwalniało portów.

Szukałem rozwiązania:
- zabijam procesy java.exe, ale nie pomaga,
- nie mogę zatrzymać serwera, bo on jeszcze nawet nie wystartował.

Jakieś inne rozwiązanie? Strasznie to irytujące, że nie mogę zrobić deploya ;/
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@prnppp: serwer jest zatrzymany (bo nawet nie chce wystartować).

@BazaltowyTubylec: gdzie kolejne karty? Tu co na screenie? NA jednej karcie mam serwer (który nie startuje), a na pozostałych kartach pusto (bo jeszcze nie wystartował).

@fegwegw: jak wyłączyć Tomcata? Jakbym miał włączony serwer, to bym kliknął "Stop" czy tam "Terminate". Chyba że on chodzi jakoś w tle, a IntelliJ go nie wykrywa, że jest włączony.
mk321 - @prnppp: serwer jest zatrzymany (bo nawet nie chce wystartować).

@Bazaltow...

źródło: comment_Xxdj0iwA8cpIroHN1nKAeIUWuJ3HXnZH.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Chyba że on chodzi jakoś w tle, a IntelliJ go nie wykrywa, że jest włączony.

@mk321: tak właśnie najprawdopodobniej jest, dlatego powinieneś ubić jego proces, i mieć pewność, że gdzieś tam w tle nie działa.
  • Odpowiedz
@nachteil: to jest skrót do "Stop", którego nie mogę kliknąć (bo IntelliJ myśli, że Tomcat jest wyłączony i przycisk "Stop" jest nieaktywny - tak samo nie działa skrót w tym czasie).

dlatego powinieneś ubić jego proces, i mieć pewność, że gdzieś tam w tle nie działa

@fegwegw: może trochę głupie pytanie, ale, jak to zrobić? Pod jakim procesem siedzi Tomcat? Z tego co czytam, to w procesie java.exe
  • Odpowiedz
za każdym razem jak włączasz program to odpalasz serwer który słucha na porcie, więc przed kolejnym uruchomieniem musisz wyłączyć serwer albo zrestartować po zapisaniu zmian w plikach

@interface: jak włączam IDE, to serwer się jeszcze nie włącza. Dopiero jak robię deploya, to serwer się włącza. I wtedy bym mógł go zatrzymać.
Ale jak włączam IDE, chce zrobić deploya i port jest zajęty, to serwer się jeszcze nie włączył (widać to na screenach
mk321 - > za każdym razem jak włączasz program to odpalasz serwer który słucha na por...

źródło: comment_Vw9kDxOqWHb0oplOVhqeEAuWScFJkPDg.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Tomcata mam na 1099

@mk321: Nie, Tomcata masz na 8080. Na 1099 próbujesz postawić port JMX, który raz, nie jest Ci potrzebny najprawdopodobniej, a dwa, że możliwe, że jakiś inny proces javowy go używa, bo to domyślny port RMI. Jak jesteś na unixie, to zrób lsof -i1099
  • Odpowiedz
Nie, Tomcata masz na 8080. Na 1099 próbujesz postawić port JMX, który raz, nie jest Ci potrzebny najprawdopodobniej, a dwa, że możliwe, że jakiś inny proces javowy go używa, bo to domyślny port RMI. Jak jesteś na unixie, to zrób lsof -i1099

@nachteil: Takie były domyślne ustawienia w IntelliJ (no może trochę inny port, bo zmieniałem jak był zajęty) i kiedyś działało, a potem przestało. W sumie nie wiem co
mk321 - > Nie, Tomcata masz na 8080. Na 1099 próbujesz postawić port JMX, który raz, ...

źródło: comment_75A2tt5cGpwMMIiWUkBLkjZQDkcZs9eG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@mk321: Chyba jakieś googlowe usługi. Spróbuj ustawić port JMX na cokolwiek innego, np. 9099. (Port JMX to port, który wystawia JVM, przez który można się dostać do API instrumentacyjnego - monitoring, zarządzanie, heap dumpy, thread dumpy, etc)
  • Odpowiedz