Wpis z mikrobloga

Jak sprawdzić czy #esp8266 jest sprawne? Po podłączeniu raz mignie niebieski led, czerwony świeci się cały czas.

Do komputera podłączam za podłączam za pomocą ftdi lub dedykowanego do esp-01 układu na bazie ch340.

Arduino ide wypluwa

warning: espcommsync failed

error: espcommopen failed

error: espcommuploadmem failed

a w logu nodemcu-flasher jest tylko informacja

Note:Serial port connected.

Note:Begin find ESP8266.

Generalnie to układ działał, miał sieć wifi, podłączałem go pod to dedykowane cudo, były błędy i nie dało się nic wgrać (ale wykrywało). Przeszedłem na ftdi, wykrywało, wgrałem zwykły blink pod GPIO2, od tego czasu nie wykrywa ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Jak później zauważyłem pomimo ustawienia 3.3V na ftdi i tak esp dostawało 5V, ale pomimo tego wciąż działało.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@foxbond: Ja tak jedno esp8266-01 przy 5v sfajczylem, ale mój już nie mrugał, nawet niecale 4,5v moze bylo, ogolnie to u mnie czesto problem powodowal ftdi (dlatego mam chyba z 3) albo przywieszone arduino-ide i na nim bym sie chyba skupil czy na pewno smiga. Masz innego espa albo ftdi zeby zamiennie pobrobowac? Jakąś jego sieć wifi esp widać jak go odpalisz?
  • Odpowiedz
@tttomasz: Sieci wi-fi nie widać, ale w sumie powinna ona zniknąć po wgraniu zwykłego programu do migania diodą. Mam inne esp, ale nie chcę ich uszkodzić jeśli jest to problem z ftdi (które mam tylko jedno, reszta to różne układy na bazie ch340)
  • Odpowiedz