Wpis z mikrobloga

@Maljevic: Ja to wiem, Ty to wiesz, ale niestety nadal są osoby wierzące w jakiś sojusz polsko-węgierski, którego tak na prawdę nigdy nie było, nie licząc okresu unii personalnej w średniowieczu
  • Odpowiedz
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale niestety nadal są osoby wierzące w jakiś sojusz polsko-węgierski, którego tak na prawdę nigdy nie było, nie licząc okresu unii personalnej w średniowieczu

@kubson93: Coś długo u Ciebie trwało to średniowiecze w podbazie:)
BTW jakoś nie pamiętam np. by to, że Węgrzy dostarczyli Nam przed Bitwą Warszawską amunicję wynikało z jakichś zobowiązań formalnych albo postawa admirała Miklosa Horthy'ego wynikała z jakiegoś paktu:

We wrześniu
  • Odpowiedz
@Cymes: Niby tak, ale nie do końca. Równie dobrze można by powiedzieć o sojuszu polsko-żydowskim bo Polacy pomagali Żydom w czasie II WŚ. Oczywiście chwała Węgrom że jak trzeba to pomagali nam jako Polsce bo w świecie polityki to dość rzadkie, ale raczej nie widzę żadnych historycznych podstaw by nazywać Węgrów braćmi i budować z nimi jakiś sojusz współcześnie. Przede wszystkim biorąc pod uwagę to że Orban jest dużo bardziej
  • Odpowiedz