Wpis z mikrobloga

@blekitny_orzel: https://pl.wikipedia.org/wiki/Horror
Horror, fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych.
Ludzie często mylą horror z thrillerem, w tym wypadku - thrillerem science-fiction.
@zakowskijan72: nie doczytales wikipedi dalej jest ...Celem filmowego horroru jest wywołanie u widza klimatu grozy, niepokoju lub obrzydzenia i szoku. Głównymi motywami horrorów są zazwyczaj wampiry, demony, duchy, wilkołaki, nawiedzone budynki, kanibale lub zombie. Horror nie musi jednak zawierać elementów nadprzyrodzonych[1].
A swoją drogą jak definiowane są tu "zjawiska nadprzyrodzone"?

@blekitny_orzel: Niewytłumaczalne znanymi nam prawami fizyki.
@artur00: Owszem, a dalej jest [...] Elementem, dzięki któremu można rozróżnić taki rodzaj horroru od thrillera, jest poziom przemocy w nim zawarty i liczna obecność scen gore.
W "Obcym", oprócz znanej i lubianej sceny "wyklucia się" Obcego takich scen raczej nie ma...
Niewytłumaczalne znanymi nam prawami fizyki.

@zakowskijan72: ale nie każdy przecież taki film jest horrorem. Każdy film gdzie Bóg interwieniuje to jednak z definicji horror bo "odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych." To jest jakiś absurd, kto tą definicję pisał? To jest
@Primusek: Kurde, jeśli tak to serio przepraszam :) Zapomniałem bez kitu. Nawet niedawno sprawdzałem sobie opcje wykopu i odkryłem te tagi pocenzurowane co mnie mocno wzburzyło ale na czarne listy nawet nie spojrzałem cholera. Dobrze żebyśmy się spotkali :)
Każdy film gdzie Bóg interwieniuje to jednak z definicji horror

@blekitny_orzel: Nie, gdyż Celem filmowego horroru jest wywołanie u widza klimatu grozy, niepokoju lub obrzydzenia i szoku.
Jeśli weźmiemy hollywoodzkie "10 Przykazań" to oczywiście nie zakwalifikujemy tego filmu jako horror, bo celem jego nie było wywołanie klimatu grozy, niepokoju czy obrzydzenia.
Rozróżnienie pomiędzy thrillerem a horrorem polega właśnie na wzięciu owego pierwiastka nadprzyrodzonego pod uwagę.

Obcy to klasyczny horror

@push3k-pro:
@zakowskijan72: Horror, fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych.

To jest twój własny post. To dość istotny wydaje mi się dodatek definicji że "groza, niepokój, obrzydzenie, szok" też wchodzą w grę a nie tylko "zjawiska nadprzyrodzone". Co to za
Rozróżnienie pomiędzy thrillerem a horrorem polega właśnie na wzięciu owego pierwiastka nadprzyrodzonego pod uwagę.

@zakowskijan72: To jest klasyczna definicja. Nie bez powodu zwracali ci dalej uwagę na to. W momencie zdefiniowania gatunku nikt nie brał pod uwagę tego, że coś nie fantastycznego też może straszyć. Obcy nie idzie jak pod Dreszczowiec podłączyć. To jest horror.