Wpis z mikrobloga

#webdev #programowanie #php #angularjs
Witajcie Mirosławy
Aplikacja/strona w angularze z backendem w php/laravel
Mam mechanizm zliczający przekierowania po kliknięciu na link. Pytanie jak zabezpiecza się takie tematy przed botami i innymi złośliwcami? ostatecznie ma tutaj być CPC więc jest to turbo ważne :|
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TurboTapir: Najprostsze chyba rozwiazanie - sprawdzanie IP z jakiego przychodzi kliknięcie, jeśli w ciągu załóżmy 24h ktoś z tego samego IP już klikał w dany link - nie zwiększasz licznika.

• Odpowiedz
@TurboTapir: ukryj gdzies na stronie input/link, ktory jest niewidoczny dla zwyklych uzytkownikow, a bot wypelni to z automatu. Jezeli ten input zostal wypelniony to dodaj IP to zbanowanych.
  • Odpowiedz
  • 0
@karid najprostsze i najbardziej brutalne. Mozna by nylo zmniejszyc offset z 24 do godziny, bo odwiedzajacy moze wrocic na strone
@Melcma boty juz tak maja ze jak widza input to go uzupelniaja? Chore p----y ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Jurigag: Angular zaprzyjażni sie z kązdym restowym zasobem czyż nie ? :P. Robim jak umim. Co byś polecał tak na przyszłość? zapewne api na nodejs w jakimś tam expressie czy cuś?
  • Odpowiedz
@Jurigag: dzieki bogu zmienić api będzie można w każdym momencie. Niestety klient zapłacił za mało a ja jestem sam. Na początku jeżeli chodzi o wydajności dla tego projektu to wystarczy później ewentualnie migracja. Ale swoją drogą zakochałem sie w larwowym eloquencie
  • Odpowiedz