Aktywne Wpisy
Polecam apke Too Good to Go. Za ten zestaw zapłaciłem 4£ #uk
1N4148 +257
#deweloperka #rod #nieruchomosci #patodeweloperka
Po co komu RODy, lepiej wykorzystać ich miejsce na osiedla nova green park i mieć ogródek do odpoczynku zaraz przy swoim apartamencie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Po co komu RODy, lepiej wykorzystać ich miejsce na osiedla nova green park i mieć ogródek do odpoczynku zaraz przy swoim apartamencie ( ͡º ͜ʖ͡º)
@WincyjBroni: hehe
No i oczywiście kij z tym, że
@wjtk123: Angażowali, ale ZSRR w szczytowym momencie brało na siebie 80% sił III Rzeszy. Do lądowania w Normandii Zachód praktycznie w cale nie wiązał hitlerowców w Europie, z wyjątkiem Włoch.
- Afryka,
- wojna o Atlantyk (bez bezpośredniego przełożenia na walki z ZSRR, ale angazowała środki ludzkie, materiałowe i produkcyjne),
- wojna w powietrzu: angażowała gigantyczne środki lotnicze i naziemne (samoloty, piloci, obrona p-lot, usuwanie skutków bombardowań, budowa schronów itd.) i powodowała straty w infrastrukturze (produkcja III Rzeszy rosła, ale gdyby nie naloty mogła byc jeszcze większa),
- środki zaangażowane w okupację zachodnich krajów.
No pomyśl
@wjtk123: Rozważając takie opcje należałoby przyjąć, że zachód wycofał się z wojny. Bo gdyby się nie wycofał, to Niemcy nie przerzuciliby wszystkiego na front wschodni.
Nie trzeba by
1) Niemcy posiadali inicjatywę strategiczną do końca 1942 r., a Sowieci ją ostatecznie przejęli dopiero w połowie 1943 r. Ostateczne wypchnięcie Niemców z terenów ZSRR to druga połowa 1944 r. Także L-L płynęło w kluczowych momentach.
2) odnośnie radzieckiej produkcji to przytaczając ją popełniasz podstawowe błędy. Po pierwsze nie zwracasz uwagi na to, że Alianci przekazali ZSRR ogromne ilości surowców i żywności - bez tego środki materiałowe i ludzkie ZSRR
AD1) Ja przede wszystkim chciałem powiedzieć że w 41 udało się sowietom zatrzymać Niemców bez pomocy aliantów. W 42 owszem inicjatywa dalej należała do Rzeszy ale już w ograniczonym zakresie. Do lata męczyli się z Krymem, a potem ofensywa tylko na Kaukaz i Stalingrad zakończona olbrzymią porażką. W żadnym wypadku nie był to
Po pierwsze co widzisz to duży napis ,,WII".
Pamiętaj, że to głównie politycy piszą historię, bo to ich decyzje są potem najbardziej widoczne.
A gdyby tak patrzeć na kurę przez pryzmat stereotypu to rzeczywiście wydaje się to śmieszne, prawda?