Wpis z mikrobloga

@alex-fortune: Ogólnie to było bardzo dobrze. Szkoda tylko, że na warsztatach Internet działał tak słabo. Krzysia Skaradzińskiego zajęcia przez to miały małą szansę się odbyć jak powinny, a mimo to dał sobie radę. Mega był wykład na temat machine learningu, no i testy mutacyjne to dla mnie coś nowego. Swoją drogą jak już pisałem, to gratuluje Twojej prelekcji. Mogłem wysępić ten samochodzik później z Waszego stoiska, a stwierdziłem, że nie
  • Odpowiedz
@FREEQ:

Mega był wykład na temat machine learningu, no i testy mutacyjne to dla mnie coś nowego.

Żałuje, że mnie na nich nie było tbh, ale też chciałem trochę postać przy standzie ( ͡° ͜ʖ ͡°) no ale już trudno

Swoją drogą jak
  • Odpowiedz
@TheFuckingRoses: Well poziom ciężko mi ocenić bo mniej uczestniczyłem w tym roku ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale prezentacja Mariusza Gila jak zwykle kozacka, chłopaki z OLXa też dali rade no i Krzysiu też super dał radę na prezentacji o Gwincie, takze ja tam jestem zadowolony :P
@FREEQ: ja nie byłem i reszta nie wiem :P
  • Odpowiedz
@alex-fortune: ja byłem pierwszy raz, więc porównania nie mam, więc po prostu podobało mi się. Niektóre elementy organizacyjne może. Wspomniana sieć była problemem na warsztatach z dockera, ale nie bardzo na warsztacie "Boost up your code with Specifications", gdzie prowadzący świetnie przygotował środowisko dla uczestników i można je było pobrać wcześniej.
Tak ogólnie, to wiem co by mi się przydało. Aby każdy prelegent ocenił poziom zaawansowania swojej prelekcji. Zdaje się,
  • Odpowiedz
@alex-fortune: szkoda, ze nie byles na wykladzie Leszka. Ktos powinien go zbanowac chociaz na rok zeby sie zastanowil co o-----l. Ja czuje zdegustowanie. Fakt bylo kilka fajnych prelekcji, to wiadomo przy tej ilosci, ale w tamtym roku bylo ich po prostu wiecej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@eloar:

Aby każdy prelegent ocenił poziom zaawansowania swojej prelekcji.

Tak, to dobry pomysł IMO, z drugiej strony ogranicza ekspozycję ( w sensie mniej ludzi potencjalnie przyjdzie ), a w końcu ludzie ( a szczególnie firmy ) chcą się pokazać też by dać się poznać, przynajmniej tak mi się personalnie wydaje ;)
  • Odpowiedz
@alex-fortune: firmy zawsze mogą postawić na szersze spektrum tematów, które obejmą różne poziomy zaawansowania słuchaczy i na każdym będą ciekawe. No i nie musi to być jedna wartość, może być zakres. Np Gil miał prelekcję o temacie dość 'podstawowym', ale nawet dla zaawansowanych było coś ciekawego. Machine Learning podobnie. Myślę, że to jeden z powodu wysokiej oceny tych prelekcji.
  • Odpowiedz
@alex-fortune: w porównaniu z poprzednim rokiem - słabo. Organizacja, sponsorzy, konkursy, klimat... Tak jak @eloar napisał - przydałaby się informacja o poziomie wykładu/warsztatu. Poszedłem np na wykład o Rabbicie, żeby się dowiedzieć o nim więcej, a tam podstawy, które można znaleźć w pierwszych stronach dokumentacji. Ogólnie ta konferencja by mi się podobała jakieś 5 lat temu, gdy niektórych technologii nie znałem, a teraz wolałbym się dowiedzieć "jak to działa
  • Odpowiedz
@eloar: Myślisz, że podstawowy? Zaryzykuje stwierdzenie, że ludzie radzą sobie ciężko z strukturami danych, szczególnie w webdevelopmencie, więc ogromnie się ucieszyłem na tą prezentację.
@ChomikBojowy:

Poszedłem np na wykład o Rabbicie, żeby się dowiedzieć o nim więcej, a tam podstawy, które można znaleźć w pierwszych stronach dokumentacji.

Tak, byłem i też z
  • Odpowiedz
@alex-fortune: no dla mnie grafy to temat dość podstawowy, ale może i racja, większość samouków go raczej pominęła, szczególnie jak 'robią strony'.
Nie chodzi mi o to, aby były same wykłady na wysokim poziomie, wręcz przeciwnie, musi być balans. Oznaczenie poziomu zaawansowania, czy jego zakresu to tylko taki hint, co miałby poprawić satysfakcję uczestników prelekcji.
  • Odpowiedz
no dla mnie grafy to temat dość podstawowy, ale może i racja, większość samouków go raczej pominęła, szczególnie jak 'robią strony'.

@eloar: Masz rację - to temat podstawowy. I bardzo mnie boli, że tyle samouków tego typu tematy pomija, sam jestem jednym z nich ( tzn z samouków ) i dopiero po jakimś czasie dotarło do mnie, że nie mogę tego tak po prostu przeskoczyć.

Nie chodzi mi o to,
  • Odpowiedz
wolałbym nie dawać jednak takiej łatki, bo zawsze jest ryzyko, że przyjdzie ktoś, kto źle oszacował swój poziom albo nie przyjdzie ktoś kto byłby jednak zainteresowany

@alex-fortune: ja bym mimo wszystko spróbował. Może się eksperyment opłacić i można co nieco wyjaśnić na otwarciu #pdk.
  • Odpowiedz