Wpis z mikrobloga

USA wydają na zdrowie 16,9% PKB.

Warto zdać sobie sprawę, jak szokująca jest to wartość. Wydatki Polski:
- publiczna służba zdrowia: 4,5% PKB,
- prywatna służba zdrowia: 1,8% PKB,
- emerytury: 9% PKB.

Oznacza to, że jeśli ZUS przestałby wypłacać emerytury i przekierował wszystkie te pieniądze do NFZ, dalej wydawalibyśmy na zdrowie znacznie mniej, niż USA (15,3% PKB).

Mimo takich wydatków przewidywana długość życia w USA wynosi jedynie 78,8 lat, znacznie mniej niż w dużo bardziej oszczędnych krajach europejskich (w Europie Zachodniej wydaje się na zdrowie ok. 10% PKB, a przewidywana długość życia wynosi 81-83 lata). Polska wypada nieco gorzej (77,7 lat), ale to wina Sebixów - kobiety żyją w Polsce dłużej, niż w USA (81,7 vs 81,2 lat).

Źródła:
Wydatki na zdrowie i przewidywana długość życia (OECD)
Wydatki na zdrowie (Eurostat)
Wydatki na emerytury (OECD)

#ciekawostkismyla
#ciekawostki #ekonomia #medycyna #neuropa #4konserwy
smyl - USA wydają na zdrowie 16,9% PKB.

Warto zdać sobie sprawę, jak szokująca jes...

źródło: comment_Ln2Uuisumijy88sNqJq1FLmxCQzo5rTc.jpg

Pobierz
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rzep: Leczenie operacyjne to leczenie operacyjne i nie jest to parę operacji lecz większość albo nawet wszystkie które są potrzebne. Nie będę ci tu wymieniał wszystkich operacji bo nie jestem w stanie. OIOM jest, ratownictwo medyczne jest, rehabilitacja jest itd. Refundacja leków tylko zawyża ceny. Zresztą to jest specyfika ubezpieczeń, że nie ubezpieczają wszystkiego ale to na co chcesz. NFZ też nie zapewnia wszystkiego i jakoś nie mam o to
  • Odpowiedz
Leczenie operacyjne to leczenie operacyjne i nie jest to parę operacji lecz większość albo nawet wszystkie które są potrzebne. Nie będę ci tu wymieniał wszystkich operacji bo nie jestem w stanie. OIOM jest, ratownictwo medyczne jest, rehabilitacja jest itd. Refundacja leków tylko zawyża ceny. Zresztą to jest specyfika ubezpieczeń, że nie ubezpieczają wszystkiego ale to na co chcesz. NFZ też nie zapewnia wszystkiego i jakoś nie mam o to pretensji.

@K_Feras_P:
  • Odpowiedz