Wpis z mikrobloga

@Godziu73: warto się dowiedzieć co to jest i jak działa
jquery i angular i javascript wysyłają takie same zapytanie 'ajax' a tak naprawdę to http request tylko przez to ze to sa frameworki to inaczej to wygląda w kodzie, zasada działania jest taka sama
  • Odpowiedz
@sokytsinolop: jestem zielony w tych sprawach, po prostu zastanawiam się na co warto poświęcać czas pod względem przyszłej pracy a nie hobbystycznego klepania. Ogarniam już w miarę springa i javę, i teraz patrzę z czym połączyć to na froncie, w ogłoszeniach często właśnie widzę combo spring+angularjs ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Godziu73: @sokytsinolop: przede wszystkim to bym powiedzial, ze i jquery i "angular" to wszystko jest javascript ;), opakowany tylko we frameworki, obiekty ktore w teorii powinny ulatwiac korzystanie z funkcji czystego js (takich jak na przyklad wykorzystywania ajaxa).
Osobiscie jestem zdania, ze na poczatek nalezaloby popatrzec jak wyglada obsluga zapytan asynchronicznych w samym js - a pozniej ulatwic sobie zadanie wykorzystujac ktoras z bibliotek.
I tak, warto poznac
  • Odpowiedz
@Godziu73: Tak jak koledzy napisali wcześniej, ajax to nie język programowania ani coś zupełnie odrębnego, to po prostu nazwa technologii. Jeśli pytałeś o zastosowanie ajax w czystym js, to moim zdaniem nie ma żadnego sensu żeby to zrobić - ani po to by uczyć się podstaw, ani żeby zobaczyć jak to działa. Ogarnij jquery, jakies api i poćwicz w ten sposób, bo komercyjnie będziesz tego używał z jakimś frameworkiem. W
  • Odpowiedz
@Godziu73: Zanim Angular, AJAX, jQuery i tak dalej, to czysty JS by się przydał, bo jest masa osób nierozumiejących jak działa JS które wkładają do niego to co znają np. z Javy lub PHP i wychodzą potem z tego same problemy. JS jest bardzo specyficzny, zachowuje się zupełnie inaczej, przeczytać należy przynajmniej "JavaScript - wzorce", "Javascript - mocne strony" no i "You Don't Know JS".
Ja nie mówie, że od
  • Odpowiedz