Wpis z mikrobloga

@haxxx: a czy on nie powiedział, że wtedy to tak wyglądało? Zresztą po wojnie był jeden wielki p--------k, obok band walczących z komuną były też takie, które po prostu rabowały co się dało.
  • Odpowiedz
@haxxx: Nie dziwne. Przecież tu w ogóle nie o to chodzi. Popieram w pełni walkę żołnierzy wyklętych. Po prostu na tamten polski porządek prawny (ustanowiony przez komuchów) żołnierze wyklęci byli traktowani jak obecnie terroryści. Z tym się spierać nie można. Czym innym jest twierdzenie, że takowymi byli, bo z tym już zgodzić się nie można.

@zakowskijan72: tak i jestem lewakiem, dziękuję za wsparcie, od dawna w to wierzyłem.
  • Odpowiedz
@zakowskijan72: A ja tak, bo prawo może być złe i wadliwe, jak ma miejsce w wielu krajach arabskich, jak było w PRL-u czy III Rzeszy.

Natomiast moralność jest i albo postępuje się zgodnie z nią albo wbrew. Żołnierze wyklęci postępowali moralnie walcząc o wolną Polskę, ale wbrew prawu.

Przecież nikt tu nie broni komunistycznych władz, bo nawet nie ma jak.
  • Odpowiedz
@maciejkack: Mojego dziadka brat był takim terrorystą. W 1952 r. wzięli go pilnujący porządku w tym kraju i już nie wrócił do domu. Zostawił żonę i trójkę dzieci. Dobrze, że ubłagali grabarza i powiedział, gdzie go pochował. Rozumiesz, dziadek wyciągał brata z ziemi, żeby zrobić mu godny pochówek. Gołymi rękoma wykopywali go z ziemi.
  • Odpowiedz
@steemm: Tak za bardzo to nie miał wyjścia, uciekł z Polski przed nazistami do komunistycznego ZSRR, więc wcale nie dziwię się jego postawie. Łatwo jest krytykować komuś kto ma wybór. W jego sytuacji albo byś zrobił to co on albo skończył w dole z wapnem, więc się dobrze zastanów.
  • Odpowiedz
@haxxx: Oczywiście, że rozumiem. Sam się zgadzam z każdą k---ą skierowaną do władz komunistycznych, NKWD itp Czasem nie jestem w stanie czytać relacji z tamtych czasów bo ogarnia mnie taka bezsilność i złość na to co się wtedy działo. W żaden sposób nie mam zamiaru wybielać żadnych komunistycznych zbrodniarzy i jestem głębokim przeciwnikiem tego systemu.

Jednak jestem za tym, żeby karać wg win. Jeżeli to stwierdzenie nie padło jako jego
  • Odpowiedz
@maciejkack: Czasem myślę, że szkoda że doszło do układu w 1989 roku. Mogli poczekać jeszcze ze dwa lata i zrobić to co stało sie w Rumunii. Raz na zawsze ten problem był by rozwiązany.
  • Odpowiedz
@zakowskijan72: Nie wciskaj mi słów, których nie wypowiedziałem. To że prawo jest złe, to nie znaczy że trzeba go ślepo przestrzegać. Z uporem próbujesz wcisnąć mnie w swoje wymyślone ramy, do których zupełnie nie pasuję.

Prawo w powojennej Polsce było stanowione przez komunistyczne władze. Z tym się spierać nie można. To że zostało siłą narzucone przez okupanta nie zmienia tego, że takie wtedy obowiązywało. Tak samo jak w GG obowiązywała
  • Odpowiedz