Wpis z mikrobloga

@heeidi: Co ty opowiadasz? 120 m czy nawet 150 m dla 4- / 5-osobowej rodziny to idealna przestrzeń. Można sobie pozwolić na zagospodarowanie garderoby. Można sobie zrobić miejsce do pracy czy gabinet (dla mnie must-have). Robisz sobie PORZĄDNĄ i wygodną łazienkę z 2 zlewami i duży salon, w którym nie czujesz się klaustrofobicznie. Nie wspominając o miejscu na sprzęt sportowy. Należy mieć na uwadze, że jak dom nie jest podpiwniczony
  • Odpowiedz
@heeidi
@Kierownikdzialuzycie000 dokładnie tak samo uwazam, 250-300+ dla rodziny 2+2 to więcej sprzatania jak mieszkania. Ale w granicach 200 jest ok. A z tym ogrzewaniem to bym nie dramatyzowal, bo ogrzanie mieszkania w bloku stosunkowo do powierzchni jest IMO drozsze. A oddchodzi czynsz, sprzatanie klatki, koszt windy itd.
  • Odpowiedz
@Kierownikdzialuzycie000: garderoba? Jak dla mnie można bardzo ciekawie poukładać rzeczy w szafie, nie ma potrzeby od razu osobnego pomieszczenia. Miejsce do pracy czy gabinet to oczywiście sprawa najbardziej indywidualna, dla mnie nie jest to konieczne. Łazienka wg mnie idealna jest choćby tutaj, przy 5 osobach mogłoby nie być już ciekawie z taką łazienką, fakt. Duży salon to już spokojnie 20m2 wystarczy, bo nie zakładam że większość czasu się spędza
  • Odpowiedz
@heeidi: Dla dwóch osób - no jeszcze ujdzie, ale i tak z bólem. Ale nie wiem jak sobie wyobrażasz, żeby 3 osoby (np. para z dzieckiem) mogła tu mieszkać. Gdzie to dziecko ma spać, uczyć się i trzymać swoje rzeczy? W kuchni? Jak tu pracować? Gdzie trzymać rzeczy do utrzymania ogródka, grill, rower, narty?
  • Odpowiedz
@heeidi: Nie wyobrażam sobie żyć tak klaustrofobicznie jak opisujesz. Gdzieś trzeba trzymać rzeczy - ciuchy, książki, sprzęt (wszelka większa elektronika, sprzęt sportowy, przenośne sprzęty agd - czasem ma się ich więcej niż tylko mikser, do tego ludzie mają różne hobby, które też pochłaniają miejsce, np. szycie albo majsterkowanie), gdzieś trzeba prasować ubrania, miło byłoby też mieć gdzie umieścić duże biurko w spokojnym miejscu, żeby było gdzie przeglądać mirko i grać
  • Odpowiedz