Wpis z mikrobloga

Mirki nigdy o nic was nie prosiłem ale teraz to bardzo ważna sprawa ponieważ mój przyjaciel potrzebuje krwi. Jeżeli możecie pomóc nie wahajcie się, proszę pamiętajcie o dopisku przy rejestracji "Michał Haussa, Szpital Wojewódzki Poznań, Juraszów 7/9" Każda grupa krwi się przyda!!! Prosił bym też przy okazji o parę plusów żeby więcej osób mogło to zobaczyć.

#pomagajzwykopem #krwiodawstwo #barylkakrwi
  • 47
@vesterr: niekoniecznie np przez ten tydzien mielismy krew 0 - tylko na ratynek. Ludzie ze zlamanymi udami (pilnie potrzebujacy krwi) musieli czekac. Ich priorytet sie zmienial tylko gdy oddano na nich krew, 2 osoby tak dostaly
Jest coś takiego, że jak ktoś "pobierze" dużą ilość krwi to później trzeba ją tak jakby zwrócić. Miałem podobny przypadek siostra cioteczna miała krwotok i dzwoniła do mnie czy bym nie oddał "dla niej krwi" bo możliwe, że przekroczy jakaś normę.
Jest coś takiego, że jak ktoś "pobierze" dużą ilość krwi to później trzeba ją tak jakby zwrócić. Miałem podobny przypadek siostra cioteczna miała krwotok i dzwoniła do mnie czy bym nie oddał "dla niej krwi" bo możliwe, że przekroczy jakaś normę.
@vesterr: tak. Ale lepsze jaja byly jak byly sdm to wszystkie operacje byly wstrzymane z tego powodu bo cala krew szla do krakowa. Ludzie co 3 lata czekaja na protezy nagle dowiedzieli sie ze trzeba wiecej poczekac. Oczywiscie mz poinformowalo o fakcie dopiero w dniu rozp sdm wiec nawet nie mielismy szans odwolac tych zabiegow i ludzie przyjezdzali pocalowac klamke
@komentarze: specjalistą od krwi nie jestem ale zawsze myślałem, że biorca nie może ot tak sobie przyjąć od każdego dawcy każdej grupy krwi i krew musi być zgodna z jego grupą krwi.
@Namarin:
Jak robisz przelew komuś w złotówkach do Włoch to zastanawiasz się, czy dostanie te same banknoty, skoro wybiera euro w bankomacie? XD

Wytłumaczę Ci jak krowie na rowie:
nie, nie można brać byle jakiej krwi, ale niektóre grupy są uniwersalnymi dawcami
https://pl.wikipedia.org/wiki/Transfuzja_krwi

Poza tym, załóżmy że poszkodowany czeka na jedną grupę krwi (np. ma 0- i może przyjąc tylko 0-), to stacja nie wyda resztek tej grupy, bo można ją
@vesterr: problem jest właśnie wtedy, kiedy nie jest to operacja ratująca życie, ale bez operacji np. będziesz musiał pożegnać się z ręką albo nogą. Ale krew będzie potrzebna dla kogoś, kto bez tej krwi umrze. I co TERAS?
Poza tym, załóżmy że poszkodowany czeka na jedną grupę krwi (np. ma 0- i może przyjąc tylko 0-), to stacja nie wyda resztek tej grupy, bo można ją dać każdemu, więc potencjalnie może uratować życie innym pacjentom. Więc jeśli kilka osób odda krew, np: AB-, A+ i kilka innych tak, że pokryją potencjalne zapotrzebowanie dla każdej grupy biorców, to wtedy można wydać 0- temu poszkodowanemu.

@komentarze: To to akurat wiedziałem ale