Wpis z mikrobloga

Mirko, mam problem z mikrofonem. Bardzo słabo słychać jak coś się mówi (czy to na Skype czy w Duolingo prawie nie łapie). Jak na screenie poniżej widać w Audacity jest bardzo cicho podczas nagrywania. Dopiero jak mówię z bardzo bliska (około 5 cm) to cokolwiek słychać.

- Głośność nagrywania jest ustawiona na max.
- Mam polecany mikrofon Zalman ZM-MIC1 (powinien zbierać dźwięk z daleka). W słabszych mikrofonach albo z wbudowanego w laptopa jest jeszcze gorzej.
- Karta dźwiękowa to jakaś zintegrowana Realteka w laptopie (Samsung QX510).
- Windows 7 64 bit. Sterowniki aktualne ze strony producenta laptopa. Próbowałem też najnowsze ze strony Realteka.
- Próbowałem też włączyć "Anulowanie przesunięcia DC".

Co mogę jeszcze spróbować zrobić?

#pomocy #mikrofon #audio #pcmasterrace #elektrodacontent #zalesie #komputery
mk321 - Mirko, mam problem z mikrofonem. Bardzo słabo słychać jak coś się mówi (czy t...

źródło: comment_CN6wmMRO4VkOcTrbSyBB642eZ9ddxH8H.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Colek: z innymi mikrofonami jest tak samo (a nawet gorzej).

@Grzesiek4: właśnie polecają go, że bardzo dobrze zbiera dźwięk (specjalnie go kupiłem, bo te co miałem to były słabsze).

przy ustawieniu czułości na max "zbiera" z za okna :)

Mikrofon jest świetny, bardzo dobrze zbiera
  • Odpowiedz
@mk321: z realteka więcej nie wyciągniesz, ponieważ on nie ma sprzętowego przedwzmacniacza mikrofonowego tylko prosty codec i wzmacnia Ci dźwięk w sterowniku. jeżeli chcesz żeby Cie było słychać głośno i w miarę wyraźnie to nie ma innej rady jak zainstalowanie najnowszych sterowników, danie wzmocnienia +12 albo +24 i włączenie tłumienia zakłóceń/dowolnego innego filtra przeciwszumowego. albo kupno karty na usb. przecież to nie zajmuje dużo miejsca, do kieszeni w sam raz
  • Odpowiedz
ponieważ on nie ma sprzętowego przedwzmacniacza mikrofonowego tylko prosty codec

@lomir: a no to by wszystko wyjaśniało. Ci co mają ten przedwzmacniacz mikrofonowy to im działa dobrze, a ci co nie mają, to działa jak mi. Bez sensu... nie mogliby w laptopie tego dorzucić do karty dźwiękowej? Przecież nie podniosłoby dużo kosztu ani wagi. Jak będę kupował nowego laptopa, to muszę sprawdzać czy ma to czy nie (ciekawe jak xD ).
  • Odpowiedz
@mk321: jakbym miał kupować to bym celował w coś używanego, ale markowego. kupiłem kiedyś creative sb0270 (często nazywany 'sound blaster mp3' albo mp3+) za ok.50zł i do takich zastosowań jest spoko. minusem są sterowniki pod win8/10 bo zawsze słychać siebie (cicho, bo cicho, ale słychać) w słuchawkach. bez dodatkowego wzmocnienia +12/24dB jest cisza totalna, można gitary nagrywać, po wzmocnieniu jest lekki szum.
zawsze zostaje opcja mikrofonu czy kamerki na USB,
  • Odpowiedz
@mk321: realtekowe drivery w d. yeabunne.

Jak mega zależy Ci na mikrowonie - wywal je i sprawdź windowsowe - powinno być lepiej.
Protip na ten moment ode mnie: wyłączenie efektów dźwiękowych pozwoli więcej zbierać.

@lomir: j/w napisałem - na
  • Odpowiedz
@Colek: @wachowsky: @Grzesiek4: @Tyrionek: @lomir: @dexterxx: @0xc00000e5: wychodzi na to, że wina jest zintegrowanej karty dźwiękowej w laptopie (wnioskuję to na podstawie tego co napisaliście, testów na Youtube, własnych testów i na podstawie testów Zalmana na Youtube).

Czyli muszę kupić zewnętrzną kartę dźwiękową. Teraz pytanie: jaką? Obejrzałem kilka testów i jeszcze bardziej nie wiem: https://www.wykop.pl/wpis/32782771/mikrofon-audio-pcmasterrace-komputery-youtube-elek/
  • Odpowiedz