Aktywne Wpisy

JakDorobic_com +39
Halo, halo, przed Wami #rozdajo trochę świąteczne, a trochę noworoczne, bo to właśnie na nowym roku się skupimy. Do zdobycia jest karta podarunkowa Allegro o wartości 100 zł!
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
•
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
•
źródło: Wykop-konkurs-apple-watch
Pobierz

@philip60: tak właściwie to chodzi mi o to, czy mogą wykorzystać cześć pracy do publikacji bez żadnej wzmianki o autorze (jako cytat, podziękowania czy jako współautor).
1: uczelni przysługuje prawo pierwszeństwa do opublikowania pracy (nawet wtedy musi wskazać autora!) Jednak jeżeli uczelnia jej nie opublikuje w ciągu 6 miesięcy, prawo to wraca do studenta.
2: jeżeli praca stanowi część utworu zbiorowego, student ma prawa do swojej części, natomiast prawa do całości będą należały do uczelni.
No nic wygląda na to, że ktoś sobie nieładnie pogral. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@philip60: tak właściwie to chodzi mi o to, czy mogą wykorzystać cześć pracy do publikacji bez żadnej wzmianki o autorze (jako cytat, podziękowania czy jako współautor).
@imyodda: nie, musza zawsze wskazać Ciebie jako autora, ba, nie da sie tego zdaje sie zbyć w ogóle, nawet jakbyś podpisał taka umowe.
Co innego majątkowe, ale nie o to pytasz
Jakieś 8 lat temu wyglądało to tak, że prawa autorskie szły po połowie na Ciebie i uczelnię (niejako za pomoc udzieloną przez uczelnie do powstania tej pracy)
Prawa autorskie są niezbywalne. Prawa majątkowe są zbywalne.
Jak wykorzystają fragment Twojej pracy, to musza o Tobie wspomnieć, ale nie muszą Ci za to płacić ani się Ciebie o nic pytać. Mogą to załatwić za Twoimi plecami, ale muszą o Tobie wspomnieć
@ottovonbismarck:
@M4ks: rozumiem. Nie mam nic przeciwko temu, że zostało opublikowane ani też nie roszcze sobie praw majątkowych. Nie oczekuje tez ze ktoś będzie mnie pytał o zgodę. Wzmianka w postaci autora czy cytatu wydawała mi się czymś oczywistym, ale nie byłam pewna jak to w praktyce wygląda. Dzięki za odpowiedzi.