Aktywne Wpisy

MrGreeny +42
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
zlowrogitur +151
Modnie ubrany facet to nie rzadkość #niewiemjaktootagowac
źródło: temp_file6168716065516337960
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
źródło: temp_file6168716065516337960
PobierzWykop.pl
Stwierdziłem, że w sumie to czemu by się tutaj nie zapytać? Masa mirków pracuje jako programiści - nie szukają wasze firmy czasem jakiegoś juniora? Nie będę wypisywał tutaj za dużo o sobie poza podstawowymi kwestiami i tym co mnie najbardziej interesuje.
Mam jakieśtam doświadczenie w C++ (nie jestem informatykiem kierunkowo), przede wszystkim z Qt i w Qt czuję się najlepiej. Będzie tego tak z pół roku (robiłem między innymi pracę magisterską w C++), bo się tyle nazbierało. Cudów nie ma, ale na pewno nie jestem na poziomie kogoś, kto nie ogarnia to co jest wskaźnik. I byłby to powiedzmy mój język "pierwszego wyboru". Język drugiego wyboru to Java (bo to też język przeznaczenia ogólnego generalnie), ale szkopuł jest taki - nie używałem nigdy Javy. Mógłbym się nauczyć, ale wpierw bym musiał wiedzieć, że ktoś chce abym się nauczył. Java rzekomo jest o wiele prostsza, więc jak C++ mnie nie zabił jak dotąd, to pewnie dałbym radę (a dopuszczam Javę, bo 4x tyle ofert i chyba lepsze zarobki). Szkopuł nr 2. jest taki, że nie jestem i nie byłem nigdy fanem Linuxów. Nie musiałem używać tych systemów do pracy/projektów a w użytku codziennym to jest gehenna w porównaniu do Windows. Wiadomo, że nauczyć się można wszystkiego - ale na ten moment oznajmiam, że w Linuxie jestem gołodupcem a dla samej sztuki tego systemu używać nie mam zamiaru.
I teraz jeszcze jedna rzecz, bo jak dotąd byłem w kilku miejscach i zauważyłem, że szukają tam typowych kuco-małpek, które by się zamknęło w pokoju, wrzucało do tego pokoju kawałek pizzy a po chwili przez okno wylatywałby pendrive z programem. Innymi słowy szukają ludzi, którzy mogliby równie dobrze nie robić niczego innego w życiu od urodzenia poza programowaniem. No i ja też na dłuższą metę prawdopodobnie nie czułbym się z tym najlepiej, bo aż taki znerdziały nie jestem i jakiś kontakt z innym człowiekiem by się czasem przydał. W programowaniu jestem przyzwyczajony pracować w minimum parach i nie wiem jak można w ogóle solo coś robić, jak we dwóch jest nawet więcej niż 2x szybciej (bo się błędy cudze widzi od razu, głupie pomysły odsiewa nawzajem). Tak samo nie jestem typem człowieka, że jak się go wystawi do innych ludzi to ucieknie w panice do piwnicy. Po prostu fajnie by było aby nie była to jakaś 100% programistyczna, "piwniczana" praca, ale z jakąś utylizacją umiejętności "miękkich" od czasu do czasu.
Najważniejsze rzeczy napisałem, jakieś bardziej konkretne sprawy prosiłbym na pw. Od razu mówię, że CV dla ochrony moich własnych danych osobowych nie wyślę na PW, tylko jakiegoś firmowego maila czy coś ( ͡º ͜ʖ͡º)
Na koniec jeszcze pytanie do ludzi w temacie - ile ja tak naprawdę mogę sobie śpiewać? Bo pytają mnie o "aspiracje finansowe", a ja sam nie do końca wiem co im mam powiedzieć (mówię tutaj o C++ generalnie, w Javie nie szukałem jeszcze). Nie jestem zachłanny i chciałbym odpowiedzieć "rynkowo", ale też na tyle aby nie sfrajerzyć, że powiem za mało.