Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp #java #praca #warszawa

Stwierdziłem, że w sumie to czemu by się tutaj nie zapytać? Masa mirków pracuje jako programiści - nie szukają wasze firmy czasem jakiegoś juniora? Nie będę wypisywał tutaj za dużo o sobie poza podstawowymi kwestiami i tym co mnie najbardziej interesuje.

Mam jakieśtam doświadczenie w C++ (nie jestem informatykiem kierunkowo), przede wszystkim z Qt i w Qt czuję się najlepiej. Będzie tego tak z pół roku (robiłem między innymi pracę magisterską w C++), bo się tyle nazbierało. Cudów nie ma, ale na pewno nie jestem na poziomie kogoś, kto nie ogarnia to co jest wskaźnik. I byłby to powiedzmy mój język "pierwszego wyboru". Język drugiego wyboru to Java (bo to też język przeznaczenia ogólnego generalnie), ale szkopuł jest taki - nie używałem nigdy Javy. Mógłbym się nauczyć, ale wpierw bym musiał wiedzieć, że ktoś chce abym się nauczył. Java rzekomo jest o wiele prostsza, więc jak C++ mnie nie zabił jak dotąd, to pewnie dałbym radę (a dopuszczam Javę, bo 4x tyle ofert i chyba lepsze zarobki). Szkopuł nr 2. jest taki, że nie jestem i nie byłem nigdy fanem Linuxów. Nie musiałem używać tych systemów do pracy/projektów a w użytku codziennym to jest gehenna w porównaniu do Windows. Wiadomo, że nauczyć się można wszystkiego - ale na ten moment oznajmiam, że w Linuxie jestem gołodupcem a dla samej sztuki tego systemu używać nie mam zamiaru.

I teraz jeszcze jedna rzecz, bo jak dotąd byłem w kilku miejscach i zauważyłem, że szukają tam typowych kuco-małpek, które by się zamknęło w pokoju, wrzucało do tego pokoju kawałek pizzy a po chwili przez okno wylatywałby pendrive z programem. Innymi słowy szukają ludzi, którzy mogliby równie dobrze nie robić niczego innego w życiu od urodzenia poza programowaniem. No i ja też na dłuższą metę prawdopodobnie nie czułbym się z tym najlepiej, bo aż taki znerdziały nie jestem i jakiś kontakt z innym człowiekiem by się czasem przydał. W programowaniu jestem przyzwyczajony pracować w minimum parach i nie wiem jak można w ogóle solo coś robić, jak we dwóch jest nawet więcej niż 2x szybciej (bo się błędy cudze widzi od razu, głupie pomysły odsiewa nawzajem). Tak samo nie jestem typem człowieka, że jak się go wystawi do innych ludzi to ucieknie w panice do piwnicy. Po prostu fajnie by było aby nie była to jakaś 100% programistyczna, "piwniczana" praca, ale z jakąś utylizacją umiejętności "miękkich" od czasu do czasu.

Najważniejsze rzeczy napisałem, jakieś bardziej konkretne sprawy prosiłbym na pw. Od razu mówię, że CV dla ochrony moich własnych danych osobowych nie wyślę na PW, tylko jakiegoś firmowego maila czy coś ( ͡º ͜ʖ͡º)

Na koniec jeszcze pytanie do ludzi w temacie - ile ja tak naprawdę mogę sobie śpiewać? Bo pytają mnie o "aspiracje finansowe", a ja sam nie do końca wiem co im mam powiedzieć (mówię tutaj o C++ generalnie, w Javie nie szukałem jeszcze). Nie jestem zachłanny i chciałbym odpowiedzieć "rynkowo", ale też na tyle aby nie sfrajerzyć, że powiem za mało.
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@badAttitude: Nie no, widziałem niektóre elementy w Linuxie (Ubuntu), które pewne rzeczy ułatwiały (zazwyczaj sterowniki wszystkie są automatycznie, wiele rzeczy do ściągnięcia w prosty sposób). Ale generalnie na co dzień, to jednak Windows był przyjaźniejszy. Bo się da "wyklikać" wszystko jak potrzeba. Jak masz jakiś niestandardowy sterownik, to masz zwykle po prostu instalkę do wyklikania i działa. Na Ubuntu jak chciałem swego czasu postawić drukarkę Brothera (teraz się chyba już
  • Odpowiedz
@badAttitude: Wiem, że winda po prostu przetwarza moje kliki na komendy dla systemu, aż tak nie w temacie to nie jestem xD Po prostu klikanie jest jednak wygodniejsze od pisania komend. Czasem w windzie też używam cmd do różnych rzeczy, bo tak szybciej będzie - ale to jest znacznie bardziej sporadyczne niż pod Linuxem. I nadal uważam, ze Linux to jest system do pracy a nie codziennego użytku.
  • Odpowiedz
@badAttitude: No jak powiedziałem - na windzie są momenty kiedy szybciej mi z cmd coś odpalić ( ͡º ͜ʖ͡º) Ale jeszcze nie byłem na takim etapie aby robić to ciągle.
  • Odpowiedz
@Khaine: Z bólem serca czytam to co piszesz. Mógłbyś nauczyć się javy jakby ktoś chciał żebyś się nauczył? Co to za podejście? Nie kiwniesz palcem dopóki ktoś Ci nie zapłaci? Wybrażasz sobie przyjąć kogoś do pracy w danym języku bez znajomości podstaw? wtf

Boli mnie to, że wysnuwasz wnioski na temat metodyk pracy w zespołach programistycznych, a nie przepracowałeś nawet jednego dnia w zawodzie (jak wnioskuję z Twojego wpisu).

Nikt nie powie
  • Odpowiedz
@roszd23: Tu nie o to chodzi. Nie chodzi mi o to, żeby od razu miliony monet za nic. Tu chodzi o to, że ja wszystkie oferty widzę, że chcą kogoś z doświadczeniem. Jak wszędzie wymagają np. roku programowania w Javie, no to przecież nie będę teraz siedział przez rok robiąc jakieś open-source za darmo chyba? Źle rozumiecie moje intencje i trochę za bardzo uważacie, że jestem roszczeniowy a za mało
  • Odpowiedz
@Khaine: Serio? Skoro ogarniasz programowanie, to znasz podstawy programowania proceduralnego oraz obiektowego i zapewne znasz paradygmaty programowania obiektowego, to po prostu sobie jebnij jakiś prosty projekt, żeby ogarnąć podstawowe różnice pomiędzy javą a C++ i tyle. Możesz sobie do cv wpisać "podstawy programowania obiektowego w JAVA".
  • Odpowiedz
@KorelacjaProkrastynacji: No dobra, ale z tymi podstawami to mnie odsieją w filtrze antyspamowym pewnie i tak ( ͡° ͜ʖ ͡°) No ja po prostu przeglądam oferty i widzę, że nikt "podstaw" nie chce. Nikt. Albo rok expa, albo już konkretnie wymieniają ileśtam technologii z których wymagana jest "dobra" lub "bardzo dobra" znajomość. No a z tym co mam z C++ już mnie traktują nieco poważniej jednak
  • Odpowiedz
@Khaine: Ogólnie z tego co na wykopie się dowiadywałem, to w ogłoszeniach o prcę pracodawcy czasem przesadzają z wymaganiami. Jeśli w wolnym czasie nie masz co robić, to zrób tak jak piszę. Walnij parę prostych programów dla pewnosci zasady, że ogarniesz podstawy skladni, a gdyby w trakcie rozmowy wyszło na podstawie javy jakies polecenie jakby pan to zrobił, a ty byś nie wiedział nic o bibliotekach w javie, to po
  • Odpowiedz
@KorelacjaProkrastynacji: Może i przesadzają, ale nadal uważam, że w mojej obecnej pozycji dobrze by było dorobić jeszcze te pół roku C++ (żeby się zgadzało z wymogami choćby) i dopiero myśleć na poważnie o migracji. Za wiele rozbebeszyć na raz i zostawić po trochu, to też nie jest dobra strategia (z wykopu dowiedziałem się też, że Java z C++ nie ma nic wspólnego, wychodzi na to, że nawet tego, że oba
  • Odpowiedz
@KorelacjaProkrastynacji: No ale pracujesz już w C# gdzieś aby mieć punkt zaczepienia? C# też znam ledwo z widzenia (przy okazji grzebania w PowerShellu chyba jedną klasę dziedziczyłem i zmodyfikowałem, ale już nie pamiętam tego dokładnie), wiem tyle, że wydajnościowo jest od Javy gorszy (przynajmniej wg. benchmarków).
  • Odpowiedz
@Khaine: Robiłem przez jakiś czas na zleceniu ale trafiłem na Januszową firmę, z którą się poróżniłem. Zrezygnowałem z pracy dla nich i nieco zmieniłem nieco plany w życiu, gdyż się zraziłem do programowania. Obecnie jestem po przeprowadzce do większego miasta wojewódzkiego i pracuję na produkcji (w porównaniu do poprzedniej dorywczej pracy mam więcej czasu dla siebie). Ostatnio właśnie rozglądałem się za ofertami pracy i wracam z hukiem do programowania. Dalem
  • Odpowiedz
@Khaine: Zaczynałem od podstawowego kalkulatora, gdyż to najprostszy program który w miarę pozwala ogarnąć podstawy. MSDN u microsoftu rozwiązuje sprawę jeśli chodzi o samego c#. Natomiast w dalszym etapie piszę prostą aplikację webową i w miare dokładania kolejnych rzeczy do programu jakoś ta java leci. natomiast c# wszedł mi naturalnie z racji studiowania, gdyż to był mój wiodący język. Co do javy, to jestem w trakcie pisania gry na androida
  • Odpowiedz
@KorelacjaProkrastynacji: W sensie w Javie robisz tą apkę webową? Ogółem w webówce nic nie robiłem, pewnie dlatego, że C++ ma zwykle nieco inny target (robiłem jakieś przetwarzanie obrazu przykładowo, ale to też ze wsparciem innych aplikacji).
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: co do technologii to różnie, w zależności czego potrzebujemy. Obecnie tworzymy własny framework, więc java i python motzno, no i jeszcze dużo języków skryptowych jest (bash, perl)
  • Odpowiedz