Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #informatyka #komputery #hardware #pomocy
Wszystkich mirków siedzących trochę w sprzęcie, naprawie proszę o pomoc. Wołam też @PurePC_pl
Wydarzyło mi się dzisiaj to.
http://www.wykop.pl/wpis/18965185/pcmasterrace-windows-windows10-pomocy-video-tdr-fa/
Po odinstalowaniu sterowników nie byłem w stanie zainstalować nowych. Najpierw oczywiście próbowałem przez system (menedżer urządzeń) potem różnymi plikami ze strony ati. Komputer restartował się w pewnym etapie instalacji. Zepsuty obraz (2 czerwone paski, problemy z ustawieniem rozdzielczości) występuje zaraz po uruchomieniu, w biosie także. Komputer (mobo, cpu, gpu) ma 4 lata i trochę mi smutno, że tak szybko coś padło.

Planuję teraz jechać z kartą do kolegi który ma trochę starszy komputer (ati hd4850, zasilacz 400W), powinien się nadawać do jej sprawdzenia. Trochę obawiam się, ze to nie kwestia karty i wywalę tylko niepotrzebnie pieniądze na nową.
Z tym pctem dzieją się rzeczy których nie pojmuję, ale nie wiem czy to ma związek.

Mianowicie jakiś czas temu miałem BSODa. Ostatecznie pomogło zmienienie w biosie trybu ahci na ide, dzisiaj w pewnym momencie też miałem tego BSODa - ustawienia się zresetowały. Ale to nie jest to, co dziwi mnie najbardziej. Mam obecnie win10 zainstalowany na dysku ssd i z niego korzystam, oraz na starym hdd zapasowy win7. Kiedy oba dyski są podpięte, normalnie ładuje dziesiątkę. Kiedy odepnę stary hdd nie może zbootować ssd. Nie rozumiem tego kompletnie. Oczywiście w biosie widzi wtedy dysk ssd, wszystkie opcje są tak, jak przed odpięciem hdd ale nie bootuje ssd.

Tu stary wpis o moim pc http://www.wykop.pl/wpis/11927093/pc-pcmasterrace-komputery-tl-dr-komputer-zlozony-3/
Trochę mi szkoda, nie był to high-end, ale jak widać nie oszczędzałem na mobo, psu i myślałem, że chociaż jeszcze ze 2-4 lata pochodzi bez problemowo (nie licząc, że trochę wentylatory się wyrobiły, to nic nie jest do wymiany). Może poprosić kolegę o jego kartę i sprawdzić w moim? Pomóżcie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Pobierz paramite - #pcmasterrace #informatyka #komputery #hardware #pomocy
Wszystkich mirków...
źródło: comment_uM0oq2oxydKnKjJ3lu8OYFcCgPQX39Yo.jpg
  • 16
@paramite: Wygląda na to, że HD7850 jest jakoś na 4 lata. Mój wczoraj wyzionął ducha, musiałem nawet odinstalować stery bo nie dało się zalogować xD

Teraz szukam zamiennika na jakoś < 3 msc pewnie kupię GT730 bądź HD5750.

btw. U mnie jest tak, że kiedy próbuję zainstalować aktualne sterowniki to w trakcie ekran robi się czarny i muszę zrestarować komputer.

Jeśli to będzie wina karty to zrób tak jak ja, kup
@AvaroN: Zdechła nagle? Teraz sobie przypominam, że już tydzień temu zauważyłem drobne artefakty w grze, ale to była crapowa gra, 3 dni temu zauważyłem minimalne w innej, ale były tak drobne, że wydały mi się wręcz naturalne, gra też stara (sniper elite). Smutno bo wydajność mnie zadowalała, nawet gta v na niej ograłem na średnich ustawieniach.
@paramite: Nagle nie, artefakty raczej się nie pojawiały. Po prostu były pasy o różnych kolorach i przeskoki. Na początku to ignorowałem, potem się nasiliło no i jebło.

No do gierek była niezła Gta5, wiedźmin3 na luzaczku :D

Co do tego 'VIDEO TDR FAILURE' to nie miałem.
@AvaroN: Najbardziej się boję, że może coś być np. z płytą główną i kupię nową kartę i smutek.
Chociaż byłem u kolegi, podpiąłem mój zasilacz też, bo jego hd4850 miał tylko jedno złącze zasilania i nie działa, program do instalacji sterowników jej nie wykrywał nawet już.
@paramite: Zależy jak finanse pozwalają, wiadomo że lepiej jest kupić lepszą i upgradowac kolejne podzespoły. Chyba, że możesz pozwolić sobie na kupno nowego komputera to ten stary możesz sprzedać(najlepiej każdą część z osobna).
@AvaroN: Nowego komputera wcale jeszcze nie planuję, kupiłem w 2012 i5-3570k za 1k pln i ten procesor aż tak strasznie nie odstaje od dzisiejszych i5 za za 900-1000. Miałem plan za 2-4 lata kupić wszystko nowe. To już nie te czasy, że 2 lata to przełom.