Aktywne Wpisy

1-1-1-1 +110

DzikWesolek +173
#hulajnogaelektryczna Kukirin G2 max, moc 1000W prędkość 55 km/h. Na takiej zginął 11 latek w Olszynach pod #tarnow Miał kask ale przy zderzeniu z ciężarówką na niewiele się zdał
źródło: 1000016914
Pobierz

witam serdecznie, czy zna ktoś warszawską firmę, w której można by złapać praktyki/staż ( nawet bezpłatne, zależy mi na zdobyciu doświadczenia "od kuchni" ) w dziale analizy danych, tym słynnym Big Data, ewentualnie jakimś pokrewnym?
zawodowego doświadczenia nie posiadam, znam jednakże całkiem nieźle Pythona z całym arsenałem w postaci Numpy, Scikit-learn, Matplotlib, mam jakieś podstawy środkowiska R w głowie, umiem całkiem szczegółowo opisać, zaimplementować i z powodzeniem wykorzystać algorytmy machine learning ( swego czasu próbowałem pokonać indeks giełdowy, bez większych sukcesów - ale co się nauczyłem, to zostało w głowie ). aktualnie poprzez praktykę uczę się Deep Learning - zabrałem się za treningowy konkurs na Kaggle o wykrywaniu punktów charakterystycznych twarzy.
ktoś, coś?
uprzedzając oskarżenia o nieróbstwo i wysługiwanie się wykopkami - samodzielne poszukiwania również prowadzę, po prostu zwiększam liczbę kanałów informacyjnych ;)
Komentarz usunięty przez autora
Jednym słowem: Data Scientist = statystyka i uczenie maszynowe + programowanie + znajomość odpowiednich frameworków/podejść.
Dobry statystyk może nie poradzić sobie z środowiskiem rozproszonym, dobry programista może
I tak, teraz często się oczekuje, żeby DS znał uczenie maszynowe. Na Odrach raczej nie robili obliczeń dla 1 TB
Na pewno nie można mówić, ze znając statystykę jesteś Data
@phogel: Jest jednak pewna poważna różnica pomiędzy "robieniem Big Data" (czyli pracą z Hadoop stackiem) a robieniem statystyki/data science ;)
@czlowiek_rakieta: Jest kilka firm które się tym zajmują, niestety w Polsce wciąż jest ciężko. Obecnie każdy telekom posiada całkiem niezłego i dobrze zasilonego Hadoop Stacka, jednak problem jest taki, że prawie każdy usługi bierze w OS. Po swojej