Wpis z mikrobloga

@Please_Remember: @Baero: Po zdjęciu z patelni dajesz pod lekko wilgotny ręcznik, żeby właśnie nie wyschnęły i robią się wtedy bardziej elastyczne. Są też elastyczniejsze jak się doda do ciasta trochę proszku do pieczenia.

@pawvic: Ciasto naleśnikowe jest lejące się, a tortille robisz z ciasta przypominającego ciasto na pierogi :)
  • Odpowiedz
@Arcyksienciuniu: wg najbardziej podstawowego przepisu tak, ale mam nieco ulepszony

@piesek-smieszek:
3 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 szkl ciepłej wody

Wszystko połączyć, ciasto musi być miękkie, odrobinę lepiące się. Odstawiasz na 10-15 minut, żeby poleżało pod przykryciem. Ciasto dzielisz na równe kulki. Kulki cienko rozwałkowujesz i smażysz na suchej patelni po ok 30 sekund na stronę.

Dzisiaj mąkę pomieszałam, bo
  • Odpowiedz