Wpis z mikrobloga

masz problem z jedzeniem rano? #dieta

masz problem z jedzeniem rano?

• tak 59.9% (2335)
  • nie 40.1% (1564)

Oddanych głosów: 3899

• 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fortheworld: Kiedyś przyznam że miałem z tym problem, ale gdy usłyszałem gdzieś tam że śniadanie jest ważne to się przełamałem i jadłem chociaż te 2 kromki rano, teraz bez problemu mogę wcinać po kilka bochenków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jeśli się spieszę (szkoła/praca) to na śniadanie zjem tylko i wyłącznie płatki, w tygodniu tak od kilkunastu lat. Nic innego mi nie "wchodzi". Ale w weekend jak minie trochę czasu po przebudzeniu to jakiś tost czy bułeczka.( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@fortheworld: Ja z kolei rano mam absurdalny metabolizm. Wystarczy, że zjem cokolwiek, a za ok. pół godziny muszę gnać do kibla i to jest srańsko 100bar ciśnienia, a jak zjem więcej to raketa się szykuje. Z tego względu normalne śniadanie mogę zjeść tylko gdy mam wolne, natomiast w innym przypadku muszę odczekać ok. 3 godziny po obudzeniu się ze snu, wtedy jest mnejsze prawdopodbieństwo na sensacje żołądkowe.
  • Odpowiedz
@1atilla1: odsyłam do książek, a nie czerpania wiedzy z programów typu be active ewy chodakowskiej, jak to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dni :) przepraszam, że zapytam, to śniadanie to owsianka, która doda energii na cały poranek?
  • Odpowiedz
@fortheworld: ja na śniadanie bez problemu zjem wczorajsze spaghetti, pierogi wyjęte z zamrażarki, czy cokolwiek ciepłego - smażonego/pieczonego. Natomiast zwykłe kanapki po prostu nie wchodzą w grę, zwyczajnie się nimi zapcham, choćbym wypił do tego kocioł herbaty i nie wcisnę w siebie więcej niż jedna-dwie. Mam po prostu wrażenie, że żołądek jest mega zaciśnięty po nocy. Godzina, dwie po wstaniu z łóżka jest już ok.
Jest to o tyle kłopotliwe,
  • Odpowiedz
@Larkin21: ej, a w jakich to mądrych książkach gloryfikuje się poszczenie przez 15h obalając ponad to mit że niejedzenie śniadań nie wpływa negatywnie na organizm ? Żaden profesjonalny dietetyk nie zapodałby klientowi takiej tezy.
  • Odpowiedz
@1atilla1: mniejsze wahania cukru we krwi, brak obciążania organizmu trawieniem z rana, lepszy wychwyt makro i mikro składników z pożywienia, stabilniejsza gospodarka hormonalna (wyrzut kortyzolu z rana, wyższy poziom gh) pozyskiwanie energii z materiału zapasowego, lepsza praca mózgu,
Nie mówię, żeby pościć tydzień, ale do 15h wg badań nie zachodzą procesy kataboliczne
  • Odpowiedz
@1atilla1: mylisz sie. To mit. Nie mowię o poszczeniu ale o niejedzeniu śniadań. Badania potwierdziły ze nie ma to żadnego wpływu, natomiast łatwiej jest wtedy rozplanować posiłki.
  • Odpowiedz