Wpis z mikrobloga

Jakbyście chcieli zrobić projekt tego typu: https://github.com/SkewPL/SensorsHub , to jaki web framework do pythona byście wybrali?

Chciałbym zrobić ten projekt od nowa (No nie całkiem, bo wiadomo, np. cały frontend gotowy) ale używając technologi które mi się w przyszłości przydadzą przy np. znalezieniu pracy (19 lat here). Myślałem oczywiście o Django,ale nie wiem czy nada się do tego projektu, taki wielki kombajn, na pewno się kiedyś go nauczę bo to nr 1 jeśli chodzi o pracę, ale póki co nie przekonuje mnie :P

Więc co myślicie, mimo wszystko Django, czy Flask, Pyramid, coś innego? Chciałbym żeby wspierało ORM (SQLAlchemy np.) bez udziwnień, jakiś plugin czy coś, bo chciałbym to ogarnąć. (Na CherryPy próbowałem, to wsparcie społeczności w tym zakresie jest równe 0, no i nie znalazłem nigdzie żadnej oferty gdzie by chcieli CherryPy)

#python #webdev
  • 4
Jak uderzasz w rynek pracy to tylko Django. Jeśli chcesz żeby to działało na ARM czy generalnie serwerze z małą ilością ram to Flask/Pyramid (z czego na rynku pracy jak o coś extra wołają to tylko Pyramid/Tornado, poza wyjątkami Flask nie zbiera prawie w ogóle atencji).
@skew: Nie wiem jak to wygląda w pythonie, ale proponowałbym - parafrazując trochę uncle Boba - projektować aplikację tak aby by kluczowe funkcje były możliwie niezależne od wybranego frameworka. Tym bardziej od frameworka webowego. Czyli w tym przypadku tak, aby kwestie integracji ze sprzętem i monitoringu nie były zależne od kodu frameworka webowego czy bazodanowego.

@ppawel: I tak, i nie. Ta uwaga dotyczy aplikacji, tu było pytanie w czym zrobić.
@skew : Tak, zdecydowanie Django, jak masz czas, to na bazie takiej aplikacji możesz porównac jak się pisze w innych frameowrkach.
@skew: Ja bym tam to klepał na Flasku, jako, że to po prostu zacniejsze narzędzie do tego. Niemniej jeżeli faktycznie chcesz użyć takich technologii żeby pracodawcy się cieszyli to napisz na Django z użyciem Django Rest Framework, co jest bardzo uznanym i wszechstronnie rozpowszechnionym duetem.