Wpis z mikrobloga

• 124
Pracodawca chce mi dać wypowiedzenie z datą 3 miesiące wstecz, żeby pominąć okres wypowiedzenia. Co mogę zrobić i jak w praktyce to będzie wyglądać?
Jeśli nie podpiszę, to co? Może ktoś poradzić?
#krakow #prawopracy #pytanie
  • 94
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szczebaks: Nie może Ci dać wypowiedzenia z taką datą. Nie musisz podpisywać. Ale lepiej mieć dowód na to że to Ci proponował. Jak odmówisz może się w----i i znajdzie coś żeby Ci dyscyplinarkę wpierdzielić.

Robisz tak. Idziesz do szefa z włączonym dyktafonem i pytasz go o to dlaczego 3 miesiące wstecz. Masz już dowód na to.

Następnie odmawiasz podpisania i tyle. Następnego dnia jest bardzo prawdopodobne, że ze stresu dostaniesz
  • Odpowiedz
@Szczebaks: przecież jest opcja "za porozumieniem stron", możesz podpisać nawet na za godzinę. Z jakiegoś powodu chce Cię w---------ć i nie dać dyscyplinarki. Nie zgadzaj się na takie rozwiązanie. Jakby coś, to PIP.
  • Odpowiedz
@czteropak: Nie wiem czy nagrywanie rozmów w taki sposób jest dopuszczalnym dowodem sądowym - mało tego czy nie jest objęte w prawie jako wykroczenie/przestępstwo?
  • Odpowiedz
@soft1house: No jak bierzesz zwolnienie to musisz sobie zdawać sprawę z tego że może wpaść kontrola do domu. Poza tym lekarz wystawi Ci np. zwolnienie na 7 dni. Ty wysyłasz zwolnienie po 4 dniach. Zanim dotrze do ZUSu i ktokolwiek pomyśli o kontroli to zwolnienie się już skończy.
  • Odpowiedz