Wpis z mikrobloga

#programowanie - i chyba #podstawyprogramowania - Pytanko mam - posiadam syna, 12lat, koniec podstawówki. Gimnazjum wybrane - kierunek informatyczny. Kiedy pytam co chce robić w życiu, odpowiada być programistą :) Może się wykopu naczytał :) Podpowiedzcie proszę, co mu kupić do czytania z takich podstawowych pozycji? Taki must have? Jest całkiem bystry, więc mam nadzieję że nie będzie problemów ze zrozumieniem, ale ilość książek w tym temacie jest zatrzęsienie, a ja się na tym kompletnie nie znam. Pomożecie? :)
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kapitalis: tak, język ma opanowany na poziomie liceum, czasami przy zwrotach technicznych musi się posiłkować słownikiem, ale ogólnie komunikatywny.
  • Odpowiedz
@SagaS: malina albo po taniości Arduino jest spoko na początek.
co do Książek to Cormen, Czysty kod,Zrozumiec programowanie, Tanembaum ... to są klasyki dość ogólne
ale nie o "technologi" bo to stare i słabe zazwyczaj słabo opisnane.
Imo Malina to najlepsza inwesjtycja bo i Embeded i WebDev idzie na tym spoko robić...

a i "słownik polsko angielski" to pro tip
  • Odpowiedz
@M4ks: tak ogólnie, to niech robi to co lubi. Jestem jego mamą, nie szefem :) Ma jeszcze czas żeby wybrać. Przynajmniej programowanie jako zawód rozumiem, jak miał 5 lat chciał zostać El Mariachi :)
  • Odpowiedz
@SagaS: mi się jeszcze przyjemnie czytało Haking Sztuka Penetracji... ale pozycja mocno przestarzała i odnosiła się do zarządzania pamięcią w C... w sumie nikt już tego nie robi XD
  • Odpowiedz
Cormen, Czysty kod,Zrozumiec programowanie, Tanembaum

@wytrzzeszcz: dal 12 latka, spoko....

tak ogólnie, to niech robi to co lubi.

@SagaS: tylko wiesz, wez go na wycieczke od jakiejs firmy niech zobacze jak bardzo opowiesci z wypoku sie przekladaja na zycie ;]
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: też mam kilka archaicznych publikacji, ale w tej dziedzinie dużo się zmienia, nie ma sensu żeby wczuwał się aż tak w historię. Wolałabym coś co mu da podstawy na przyszłość, na przeszłość zawsze zdąży :)
  • Odpowiedz