Wpis z mikrobloga

#programowanie - i chyba #podstawyprogramowania - Pytanko mam - posiadam syna, 12lat, koniec podstawówki. Gimnazjum wybrane - kierunek informatyczny. Kiedy pytam co chce robić w życiu, odpowiada być programistą :) Może się wykopu naczytał :) Podpowiedzcie proszę, co mu kupić do czytania z takich podstawowych pozycji? Taki must have? Jest całkiem bystry, więc mam nadzieję że nie będzie problemów ze zrozumieniem, ale ilość książek w tym temacie jest zatrzęsienie, a ja się na tym kompletnie nie znam. Pomożecie? :)
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SagaS: @M4ks: no ja wiem że to j----e kobyły... ale w sumie książki o IT tylko takie mają sens, te które traktują infomratykę jak matematykę/filozofię i mówią o idei a nie o technologii
właśnie a co masz za publikacje Saga?
  • Odpowiedz
@labadzak: książka bo bardzo lubi czytać, chciałabym mu zrobić jakiś prezent który nie będzie tylko ciekawy ale i inspirujący, czy edukujący. Niestety jak pisałam, ni cholery się na tym nie znam, dlatego proszę o pomoc w wyborze. Kupić byle co to żadna sztuka :)
  • Odpowiedz
@SagaS: jeśli chodzi o rozpoczęcie programowania, to dobrym wyborem jest język Python. Łatwy, przyjemny, do tego PWN ostatnio wydało dwie książki skierowane dla dzieci od 10 lat. Myślę, że bardziej mu się spodobają niż te pozycje dla osób trochę starszych ;) Przynajmniej na początku.
Nauka programowania z Minecraftem:
http://ksiegarnia.pwn.pl/Nauka-programowania-z-Minecraftem,331284557,p.html

Python dla dzieci:
http://ksiegarnia.pwn.pl/Python-dla-dzieci,114592565,p.html
  • Odpowiedz
@M4ks: życie go zweryfikuje, jak zmieni się rynek na przestrzeni dekady niewiele osób potrafi przewidzieć. Póki co, wolę żeby siedział przed kompem robiąc coś co lubi, i co ew. da mu zajęcie i pasję w przyszłości zamiast oglądać głupoty na YT czy wklejać focie na FB.
  • Odpowiedz
  • 1
@SagaS nie miałem tych książek w ręce ale ta 16 projektów wygląda na bardziej uniwersalna czyli plus jest taki że jak mu się Python nie spodoba to książka nie pójdzie w kąt. No i oczywiście do tego kupić samą malinkę. Ogólnie raspberry pi jest wykorzystywana w szkolnictwie, chyba wspiera programowanie w minecraft i posiada przy okazji środowisko skratch (o ile dobrze pamiętam) które jest przeznaczone do nauki programowania. No i jak
  • Odpowiedz
Póki co, wolę żeby siedział przed kompem robiąc coś co lubi, i co ew. da mu zajęcie i pasję w przyszłości zamiast oglądać głupoty na YT czy wklejać focie na FB.

@SagaS: i zeby potem pisal pod tagiem #tfnogf? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja nie strasze, tylko mowie, zeby patrzec na cale spektrum
  • Odpowiedz
@M4ks: a jaką masz radę dla matki której się syn myśliciel trafił? :) Jakby lubił piłkę to dostałby korki i wydębiony po znajomości autograf Lewandowskiego, ale lubi komputery i matematykę, kolegów ma, koleżanki też przychodzą, mam nadzieję że jakoś to będzie :) A jeśli nawet nie, to tag i kumpli znajdzie z łatwością :)
  • Odpowiedz
Zrozumiec programowanie

@wytrzzeszcz: chyba to wybiorę na początek, czysty kod sądząc po opiniach jest dla osób które solidniejsze podstawy mają już za sobą :) Dziękuję Wam wszystkim za pomoc :) Zrobiliście mojemu synowi fajny (mam nadzieję) prezent imieninowy :)
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: zapomniales zaproponowac ksiazki do matematyki dyskretnej i analizy matematycznej. czlowieku, zejdz na ziemie, tutaj mowa o 12latku. moze robic ciekawsze rzeczy niz sleczec nad ksiazkami dla studentow z ktorych za duzego pozytku nie bedzie mial. a z tekstem o filozofii to zes d-----l pieknie, skad sie takie niezyciowe kuce biora to ja nie wiem...
  • Odpowiedz