Wpis z mikrobloga

#programowanie - i chyba #podstawyprogramowania - Pytanko mam - posiadam syna, 12lat, koniec podstawówki. Gimnazjum wybrane - kierunek informatyczny. Kiedy pytam co chce robić w życiu, odpowiada być programistą :) Może się wykopu naczytał :) Podpowiedzcie proszę, co mu kupić do czytania z takich podstawowych pozycji? Taki must have? Jest całkiem bystry, więc mam nadzieję że nie będzie problemów ze zrozumieniem, ale ilość książek w tym temacie jest zatrzęsienie, a ja się na tym kompletnie nie znam. Pomożecie? :)
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SagaS: Zacząć należy od tego, aby sobie wybrał jakiś język programowania Można podrzucić mu książce Niklausa Wirtha Wstęp do programowania systematycznego (nie musi całej przeczytać, na początku sa wyjaśnione pewne podstawy, oraz uczą schematów blokowych - co teraz większość autorów książek dla początkujących pomija, a potem ludzie znają składnie języka, a nie potrafią napisać programu). Jeśli wybierze język C++ na początek (choć nie każdemu bym polecał - bo to zależy
  • Odpowiedz
@panuszjeniadze: istny szał ciał :) 2 godziny tygodniowo dodatkowej informatyki. Na profilu językowym np. - 1 godzina historii i matematyki po angielsku. To akurat gimnazjum ma też program dodatkowy właśnie z programowania (dyrektor i vice to informatycy z zacięciem).
  • Odpowiedz
k---a, gimnazjum z profilami, z przedmiotami prowadzonymi w innym języku. Jak sobie przypomnę, jakie moje gimnazjum było patologiczne to aż mi się smutno robi ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@SagaS:
http://www.amazon.com/Programming-Principles-Practice-Using-2nd/dp/0321992784/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1465215377&sr=1-3
i żeby się nie zandudził może pobawić się z pythonem:
http://www.amazon.com/s/ref=sr_st_date-desc-rank?rh=n%3A283155%2Cp_27%3AAl+Sweigart&qid=1465215597&sort=date-desc-rank
z algorytmów, to młodemu poleciłbym coś z kodem, czyli sedgewicka; Cormenowska biblia ma podejście czysto matematyczne i analityczne.
  • Odpowiedz
Prosty algorytm: zapytaj, zapisz, wstaw tu.

@Sh1eldeR: zapytałam :) 2 lata temu przez 8 msc. sam zaczął uczyć się języka Ruby, ale jak twierdzi dziś może pamięta ze dwie linijki kodu, bo miał za mało możliwości lub umiejętności - w skrócie punkt ruszał się początkowo w 4 kierunkach, teraz w 64. Teraz zajmuje się Scrathem. Pokazałam mu post, wybrał Lekcje programowania, Biblię, i Pytona. Mam nadzieję że mu się w
  • Odpowiedz
@SagaS:
Ruby to całkiem fajny wybór. Nowoczesny, przyjemny język. Obecnie jest jednym z języków na topie, choć rynek na Ruby'ego w Polsce jest dość mały. Za granicą jest lepiej -- krążą takie #heheszki, że w Dolinie Krzemowej programista Ruby'ego może napisać na kartce dowolny ciąg cyfr... i podać to jako oczekiwaną roczną wypłatę i taką kwotę właśnie dostać ;-)
  • Odpowiedz