Wpis z mikrobloga

#programowanie - i chyba #podstawyprogramowania - Pytanko mam - posiadam syna, 12lat, koniec podstawówki. Gimnazjum wybrane - kierunek informatyczny. Kiedy pytam co chce robić w życiu, odpowiada być programistą :) Może się wykopu naczytał :) Podpowiedzcie proszę, co mu kupić do czytania z takich podstawowych pozycji? Taki must have? Jest całkiem bystry, więc mam nadzieję że nie będzie problemów ze zrozumieniem, ale ilość książek w tym temacie jest zatrzęsienie, a ja się na tym kompletnie nie znam. Pomożecie? :)
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marnyTrud: akurat analizy bardzo mało się stosuje... za to matematykę dyskretną i owszem
Określiłem wszystkie wady i zalety tych książek... o Języku nie ma sensu książka, o wiele lepszy będzie tu internet.
@Sh1eldeR: ciepło mi się na sercu zrobiło dzięki
  • Odpowiedz
Nie przejmuj się bzdurami, które mówi @M4ks

@Sh1eldeR: tak jest, nalezy tylko wychwalac programowanie jako rozwiazanie wszystkich problemow swiata!

@SagaS: o tym pisze - zakochane w sobie srodowisko. A w rzeczywistosci to robota jak kazda inna, a powiedzialbym ze wrecz sporo gorsza od innych. Ale za to reklame ma chyba najlepsza - i tylko dlatego warto spojrzec na obie strony medalu
  • Odpowiedz
@Sh1eldeR: Jestem bardzo wdzięczna za pomoc wszystkich którzy poświęcili chwilę czasu i uwagi żeby mi odpowiedzieć, ale ma wrażenie że Ty mnie zrozumiałeś :) Co do sportu - próbowałam wszystkiego - jak na razie jedyny sukces to harcerstwo i wspinaczka, ew. pływanie, reszta, szkoda gadać. Nie lubi się pocić bez sensu. Pozycje zanotowałam, dostanie wszystkie, ratami rzecz jasna. Staram się go zrozumieć, ale mam wrażenie że sam nie wie czego
  • Odpowiedz
@marnyTrud: spokojnie wiem że pewno większość tych algorytmów jest już gotowa, nie będę schodzić tak nisko by robić to co Tanenbaum, a czas nie będzie mi pozwalał na kręcenie śruby by z----------o... ale sama świadomość że, np Relacja (bazodanowa) to podzbiór iloczynu kartezjanskiego skonczonej liczby dziedzin prostych... mówi mi że jeśli nie muszę to może lepiej jej nie stosować, w końcu złożoność to ma O(n^2) czyli nie tak małą i
  • Odpowiedz
@SagaS Seria Head First jest bardzo przystępna - dużo grafik ułatwiających zrozumienie i zapamiętanie przedstawianych zagadnień. Ale warto żeby najpierw rzucił okiem czy taka forma mu odpowiada, bo zdania są podzielone.
  • Odpowiedz
@marnyTrud: a i Mój ojciec co Inżyniera dorobił na 45 urodziny mówił że jak poznał te rozwiązania (akruat sieciowe) tak bardziej "filozoficznie" a nie praktycznie to nagle świat sieci stracił tajemnice... rozumiesz załapał ideee
a tak poza tym usun konto bo dałem się z troollować
_
  • Odpowiedz
@SagaS:

Co do sportu - próbowałam wszystkiego - jak na razie jedyny sukces to harcerstwo i wspinaczka, ew. pływanie, reszta, szkoda gadać. Nie lubi się pocić bez sensu.

Nie mam przepisu na łatwe zainteresowanie sportem. Jak będę miał syna to jakoś spróbuję od małego, ale... nie zawsze to działa. Mogę Ci tylko powiedzieć, że też się opierałem, a teraz (od lat) robię 5-10 różnych treningów tygodniowo (zwykle blisko 7). Regularny
  • Odpowiedz
@Sh1eldeR: Jedynie co do języka jestem spokojna, będąc na zwolnieniu lekarskim napisał test 6 klas na 98 %, od września planuję certyfikaty, nie mam skali porównawczej, ale na bieżąco tłumaczy seriale babci :) Poza tym, staram się żeby znał podstawy niemieckiego, rosyjskiego, francuskiego i łaciny. Generalnie, powinny być jakieś testy do bycia rodzicem w XXI wieku :) Różnica powyżej 20 lat to istny kosmos światopoglądowy.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: brakuje Ci troche kontaktu z rzeczywistoscia. nie wiem czy juz miales jakies praktyki. ale w sumie jako student informatyki powinenes zlapac prace na drugim, gora trzecim roku. na pol etatu, 1/5, obojetnie. to nie jest zaden trolling, tylko dobra rada z mojej strony.
  • Odpowiedz
@marnyTrud: nic na siłę :) generalnie wiele języków ma genealogię w łacinie. Dla przykładu - Jasiek nauczył się czytać z lenistwa, w wieku 3-4 lat - zainstalowałam mu grę, Krzyżowca - mógł albo przepisać komendy i polecenia które pojawiały się w grze, przynieść mi, żebym przeczytała, albo nauczyć się czytać żeby nie latać :) Wybrał to drugie. Tak samo z językami - kiedyś obudził się w nocy, z płaczem, że
  • Odpowiedz
@marnyTrud:

@wytrzzeszcz: po paru latach w pracy zobaczysz na ile sa przydatne cormeny czy inne tanenbaumy:) (...) brakuje Ci troche kontaktu z rzeczywistoscia

Prawdopodobnie, ale niekoniecznie. Algorytmy większości się za bardzo nie przydają, niektórym... tak, i to bardzo. I to na bardzo fajnych stanowiskach. W Google czy SpaceX tego wymagają ;-) I nie tylko tam. Wiele najlepszych, ale realnie osiągalnych firm, przyjmuje topowych studentów czy uczniów, którym świetnie szło
  • Odpowiedz
@Sh1eldeR: tak sie sklada, ze mam za soba prace w firmie z polki google i spaceX. od algorytmow to maja tam researcherow a nie koderow :) jako koder to ew w algo trading bedziesz tego potrzebowal, ale tam nie wezme Cie dlatego, ze przeczytales cormena... zgadzam sie, ze fajnie miec swiadomosc ze istnieja pewne algorytmy i czym sie roznia, ale badzmy powazni to nie jest cos co potrzebuje 12latek.
jesli
  • Odpowiedz
@SagaS: ok, to spoko. po prostu skojarzylo mi sie jakos skojarzylo z pewnymi ludzmi, ktorzy najchetniej od przedszkola by wysylali dzieci na conajmniej 2 obce jezyki. z tego co piszesz, podchodzisz do tego bardzo rozsadnie wiec fajnie, ze syn ma takie parcie na wiedze. wyjdzie mu to tylko na dobre:) tak jak napisalo to juz wczesniej kilka osob, jesli chodzi o IT to angielski jest mega wazny. ale Ty przeciez
  • Odpowiedz
@marnyTrud:

np dla biznesu bardziej sie liczy ile kosztuje utrzymanie kodu a nie jego optymalnosc

I to jest właśnie ta druga rzecz, o której wspomniał @wytrzzeszcz: inżynieria oprogramowania. Jakbym miał wybierać, preferowałbym ją, a nie algorytmy (i szczerze mówiąc, to tak właśnie wybrałem). Ale algorytmy też mogą się przydać w karierze, jeśli kogoś wciągną.

mam za soba prace w firmie z
  • Odpowiedz
@Sh1eldeR:

Jakbym miał wybierać, preferowałbym ją, a nie algorytmy (i szczerze mówiąc, to tak właśnie wybrałem). Ale algorytmy też mogą się przydać w karierze, jeśli kogoś wciągną.

dalej rozmawiamy o pozycjach dla 12 latka?:)

Brak wystarczających danych bym mógł to rozsądnie wziąć pod uwagę
  • Odpowiedz
@marnyTrud:

dalej rozmawiamy o pozycjach dla 12 latka?:)

Nie tylko. Już w 1. poście zresztą napisałem, ze zarówno "Czysty kod", jak i nietrywialna algorytmika to nie coś na 12-latka. Ale wcale tak długo czekać z tym nie trzeba.

podales te firmy jak przyklad czegos niemalze nieosiagalnego. szczegolnie w stosunku do google panuje na wykopie f----z - ama itp. zupelnie niepotrzebnie, to firmy jak
  • Odpowiedz