Wpis z mikrobloga

@skydancer: Bardzo ciekawe pytanie! Sprawa byłaby albo bardzo prosta albo znacznie bardziej złożona niż z ręczną skrzynią ALE wg mnie to takiego robiegania silnika by nie doszło - tzn. jest to znacznie mniej realne. Już wyjaśniam:
Jeżdżę automatem i mocno się w to wgryzłem z tym że mam silnik benzynowy. Ale zasada działania skrzyni jest ta sama. Trzymając wciśnięty hamulec przestawiasz skrzynię na tryb Park i wtedy silnik nadal jeszcze
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Niestety to nie pomoże jak silnik zacznie palić olej
@jarpen1234: Klapa gaszącą nie opuści się do końca bo za duży ciąg będzie
@skydancer: Trzeba zatkać dopływ powietrza do turbiny, zatykając np wąż do intercoolera lub samą turbiny. Jednakże jest to bardzo niebezpieczne. Ja raz gasiłem takiego diesla wtykając bluzę właściciela auta, na szczęście auto przeżyło.
  • Odpowiedz
@skydancer: jak ma klapę gaszącą, to po prostu kluczykiem, jak nie ma to p--------e. Całkiem sporo aut tą klapę jednak ma i to wcale nie jakieś wypasione nowe sztuki.

Trzeba zatkać dopływ powietrza do turbiny, zatykając np wąż do intercoolera lub samą turbiny. Jednakże jest to bardzo niebezpieczne. Ja raz gasiłem takiego diesla wtykając bluzę właściciela auta, na szczęście auto przeżyło.

@ScaRRyMaN: Co do zatykania mam inny pomysł -
  • Odpowiedz
@HetmanPolnyKoronny: Niestety klapa nie wystarcza w 80% przypadkach, jest na elektromagnesie. Co do zdjęcia przewodu do kolektora trzeba być mega ostrożnym, bo gorące powietrze z olejem tam leci. Generalnie trzeba wiedzieć co nie co by tak działać.
  • Odpowiedz