Wpis z mikrobloga

Z okazji uruchomienia terminala LNG w Świnoujściu przypomnijmy sobie ile Polska płaci za gaz arabski (wg cen ropy i gazu z 1-06-2016).
LNG z Kataru: 305 $/1000m3
Gaz rosyjski kontraktowy: 170 $/1000m3

oraz dla porównania:
Gaz na europejskiej giełdzie: 150 $/1000m3
Teoretyczna cena LNG z USA: 280 $/1000m3
#energetyka #lng #gazoport #polska #gospodarka
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oczkers: Norwegowie idą w kierunku indeksacji cen w oparciu o ceny giełdowe (spot) plus jakiś stały dodatek. A skoro Gazprom sprzedaje gaz nawet w UK (czytaj: pod nosem Norwegów), to można wnioskować, że norweski gaz jest w podobnej cenie jak rosyjski albo nawet droższy.
@mateo__:
- Formuła cenowa polskiego kontraktu LNG to 16% ceny ropy Brent + 0,5 $/MMBtu: http://www.arabianbusiness.com/poland-probe-qatar-deal-for-lng-imports-528324.html#.V0_i6uSTP-t
Przelicznik ceny z MMBtu na 1000m3 to mnożnik x36
- średnia
  • Odpowiedz
Kontrakt z Qatargas nie został ujawniony.

@Cheater: oczywistym jest, że ze względu na wysoką cenę polscy politycy nie chcą ujawniać treści kontraktu, ale kto powiedział, że nie moga tego zrobić sprzedawcy? Kontrakt z Gazpromem niby też jest tajny, a jednak nie ma problemu ze znalezieniem cen, jakie Gazpromowi płaci np. Polska :)
  • Odpowiedz
Kto powiedział, ze mówią prawde

@Cheater: jeśli twoim jedynym argumentem jest insynuacja, że branżowy portal podał nieprawdę, to nie widzę sensu dalszej dyskusji. W ten sposób będziesz podważał wszystko, co nie pasuje do twoich tez, zresztą nie popartych dowodami.
  • Odpowiedz
Ja pracowalem dawno temu w tej branży i ręce załamuję jak czytam co wykopki piszą o rynku gazowym.

@Cheater: jak dotąd przez 3 posty jedynie kozakujesz zamiast podać dowody na poparcie swoich tez.
  • Odpowiedz
@Cheater: edukowanie kogokolwiek byłoby dla ciebie katorgą skoro nie potrafisz operować dowodami, a jedynie pomówieniami. Nadal nie przedstawiłeś żadnych dowodów na zaprzeczenie źródłom podanym przeze mnie, dlatego twoje wstawki o "głupotach" traktuję z przymrużeniem oka jak niemerytoryczne uwagi anonimowego internauty.
  • Odpowiedz
@Cheater: nie dość, że tchórzliwie unikasz operowania dowodami, to jeszcze wmawiasz mi dziecko w brzuch pisząc "Polacy placa za gaz mniej niz Brytole czy Niderlandzi". Jak będziesz dalej trollował mój wpis, to szybko z tym skończę.
  • Odpowiedz