Wpis z mikrobloga

@jedzczarnekoty: Kółka i farba to 500zł? Toż taka paleta to jedyny mebel drewniany na jaki stać polskiego robola przy przeciętnej wypłacie 400 jurków. Przejdź się do meblowego i popatrz na ceny najprostszych stolików (z litego drewna, a nie płyty wiórowej :P).
  • Odpowiedz
@Jendryn: G---o. C-----o spasowane i brzydkie. Taki stolik się robi pod p--o w 10 minut na warsztacie.
Nie hejtuje tylko po to żeby hejtować zazwyczaj, ale tu zrobie wyjątek. Pewnie jesteś jakimś biedatransportowcem (nie czytałem całego tematu jak coś) i strach pomyśleć jak sobie spawarkę kupisz i nalepisz jakiegoś gówna.
  • Odpowiedz
@kapitan_kielon: czy ty go właśnie obrażasz od biedatransportowca, bo wrzucił zdjęcie pierwszego swojego zrobionego stolika (a nie, sorry, gówna) na stronę ze śmiesznymi obrazkami? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
wypok mnie coraz mocniej zadziwia :D
  • Odpowiedz
@Jendryn: użyłeś tam pojęcia koszt całkowity. Stąd moje pytanie było.

Pod pojęciem koszt całkowity rozumiemy wszystkie koszty jakie poniesie wykonawca do wytworzenia danego dobra, w tym przypadku stolika z palet.
materiał, okucia, rbh pracownika, narzędzia, energię, utrzymanie powierzchni, stanowiska pracy. etc.

Co rozumiesz pod pojęciem "mój koszt"... to co musiałeś dokupić (materiały) do wytworzenia stolika... ?
bez wliczania kosztu rbh?
  • Odpowiedz
@woyoo: Są malowane taką chemią, że mogą bardzo długo leżeć na dworze.. widziałeś może jakiś skup? leżą, mogą moknąć i nic im się nie dzieje... nie mogę znaleźć linku :C Tato robił przy tirach i coś mi kiedyś wspominał o tym, jak chciałem robić sobie stolik z europalety.
  • Odpowiedz
@vvkurvv_ostry: nie twierdzę że w meblowych się nie cenią ale sam sobie trochę mebli w domu wykonałem samodzielnie i jak dla mnie to koszt desek do stworzenia ramy pod prosty stolik z szybą to kilkadziesiąt złotych. Do tego szyba no i jakieś tam zużycie innych materiałów. Nawet doliczając koszt amortyzacji sprzętu nie wyjdzie kilkaset złotych.
  • Odpowiedz