Wpis z mikrobloga

#frontend #programowanie

Ucze sie front endu, dopiero zaczynam ale mysle ze HTML i CSS razem z dwoma frameworkami mam opanowane. Zastanawiam czego uczyc sie dalej - sass czy brac sie za JavaScript (boje sie jej i odkladam)? Doradzcie cos koledzy :)
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rbielawski: ogolem widzialam, ze moznaby sie skupic na samym JS i zgarniac kokosy... ok tak zrobie. Chcialabym jeszcze o cos zapytac, ale nawet nie wiem o co. Widzialam, ze masz duze doswiadczenie i kazdemu spod tagu pomagasz. Moze msz jakies rady co do JS?
  • Odpowiedz
@nnnty: I w temacie sassa - czego ty chcesz się uczyć 'na sucho'? Po prostu w trakcie pracy podpinasz go do projektu i robisz style, a im dalej do przodu, tym bardziej korzystasz z ficzerów, które daje ci preprocessor. Nie musisz przecież wykuwać dokumentacji na pamięć od razu.
  • Odpowiedz
@nnnty: Nie. Jest dość przydatnym do pewnych celów narzędziem z niskim progiem wejścia, ale uważam że sugerowanie go początkującej osobie nie jest najlepszym pomysłem. Przez łatwość użycia może wpoić złe nawyki.
  • Odpowiedz
@nnnty: @rbielawski:

książka obejmuje nie tylko javascript i jQuery, zawiera też wprowadzenie do AJAX, Json, pokazuje większość praktyk i opisuje które z nich są złe, a które dobre, książka nie prowadzi za rączke i pokazuje krok po kroku "jak zrobić facebooka w 15 minut" tylko uczy dobrze używac javascript do WEBDEVU, tak, czyli nie przynudza samym javascriptem jako językiem programowania, a od razu przechodzi do praktycznej części

jQuery
  • Odpowiedz
@Melcma: Ale ja to wiem. I niczego ci nie zarzucam. Po prostu nie zgadzam się co do tego, żeby proponować początkującym jQ. Co do książki - przyznałem, że jej nie znam, wyraziłem jedynie swoje obawy, bo chyba każda książka z jQ w nazwie na jaką trafiłem była niezmiernie słaba i zmarnowałem przez nie zbyt dużo swojego czasu. Większość z nich była napisana na zasadzie 'od zera do 15k w 10
  • Odpowiedz
@Melcma: @rbielawski: jeszcze chcialam zapytac o AngularJS - czym zajmuje sie ta biblioteka? Widzialam na fb, na grupie AngularJS Poland, ze jakis kolega wrzucil tam gre w stylu cookie clicker. Czy ma tylko takie zastosowanie?
  • Odpowiedz
@rbielawski: czytajać komentarze na wykopie też miałem wstręt do jQuery "hurr durr wydajnosc hurr durr angular, hur po co to komu tylko javascript", no ale co tu sie rozpisywac, jQuery jest dobre, książka jeżeli nie jest dobra, to i tak jest najlepsza dla początkującego
  • Odpowiedz