Aktywne Wpisy

Napiszcie mi coś sympatycznego.

Glupiii 0
jak pomaranczowa malpa autentycznie wypowie wojne wenezueli to chyba polece do tego waszyngtonu jej p-----------c na otrzezwienie
#gielda
#gielda
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Jeżeli jesteście niezadowoleni z długości pracy na baterii, wasz laptop przegrzewa się podczas grania w gry lub najzwyczajniej w świecie wkurza was szum wentylatora o 1 w nocy to wystarczy użyć komendy:
sudo cpupower frequency-set -u 1100Mhz
by ręcznie ograniczyć prędkość procesora. Ustawienia wg. uznania. Na Lenovo y510p do grania wpisujecie 2900Mhz, do pracy na bateri 1000Mhz ( bezproblemowo starcza do filmów 40GB full hd itp ).
Jest jeszcze opcja wymuszenia nie przekraczania określonej temperatury ale póki co zbyt trudne dla mnie.
inny przykład, leżysz sobie z lapkiem w wyrku, odpalasz film na youtube. System chcąc zaoszczędzić 0.00003s na otwarciu okna przyśpiesza procka do maksymalnej możliwej częstotliwości co automatycznie uruchamia wentylator na sekundę ;)
System bierze ile w teorii potrzebuje, możesz co prawda go przykręcić, bo czemu nie - ale jak jest zapotrzebowanie na tyle, to dostarcza tyle.
thermaldautomatycznie throttluje procesory Intela i potrafi też sterować chłodzeniem.Poza tym turbo możesz wyłączyć
wrmsr -p0 0x1a0 0x4000850089, są skrypty też do wł/wył.A sam procesor ręcznie w stosunku do "max mocy" możesz też ograniczać w
/sys/devices/system/cpu/intel_pstate/{min,max}_perf_pct, to i thermald jest podobne do windowsowej regulacji.Swoją drogą jakoś niedawno to wymuszanie taktowania (oprócz numerów jw.) nie chciało mi działać. :)
Komentarz usunięty przez autora
Energooszczędny serwer, zasilany z baterii AA gwarantowany (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Bo w sumie to po tym zniknął error z dmesg parafrazująć ~"blablallcostamcotam@#$%!@$% (bios bug?)"
Nie wiesza się?