Wpis z mikrobloga

#linux #protip
Jeżeli jesteście niezadowoleni z długości pracy na baterii, wasz laptop przegrzewa się podczas grania w gry lub najzwyczajniej w świecie wkurza was szum wentylatora o 1 w nocy to wystarczy użyć komendy:

sudo cpupower frequency-set -u 1100Mhz

by ręcznie ograniczyć prędkość procesora. Ustawienia wg. uznania. Na Lenovo y510p do grania wpisujecie 2900Mhz, do pracy na bateri 1000Mhz ( bezproblemowo starcza do filmów 40GB full hd itp ).
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi: nie bo to uja daje :D

Jest jeszcze opcja wymuszenia nie przekraczania określonej temperatury ale póki co zbyt trudne dla mnie.
  • Odpowiedz
@fervi: na y510p, linux jest na tyle głupi, że robiąc coś wymagającego ciągle jedzie z maksymalną możliwą częstotliwością trybu TURBO. 15minut gry w grid autosport i mamy pokaz slajdów do czasu aż się schłodzi.

inny przykład, leżysz sobie z lapkiem w wyrku, odpalasz film na youtube. System chcąc zaoszczędzić 0.00003s na otwarciu okna przyśpiesza procka do maksymalnej możliwej częstotliwości co automatycznie uruchamia wentylator na sekundę ;)
  • Odpowiedz
@dwal: Po to się włącza tryb Turbo? On ma działać do 30 minut i robi to chyba procesor, a nie system.

System bierze ile w teorii potrzebuje, możesz co prawda go przykręcić, bo czemu nie - ale jak jest zapotrzebowanie na tyle, to dostarcza tyle.
  • Odpowiedz
@dwal: thermald automatycznie throttluje procesory Intela i potrafi też sterować chłodzeniem.
Poza tym turbo możesz wyłączyć wrmsr -p0 0x1a0 0x4000850089, są skrypty też do wł/wył.
A sam procesor ręcznie w stosunku do "max mocy" możesz też ograniczać w /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/{min,max}_perf_pct, to i thermald jest podobne do windowsowej regulacji.
Swoją drogą jakoś niedawno to wymuszanie taktowania (oprócz numerów jw.) nie chciało mi działać. :)
  • Odpowiedz
@xda_: Możliwe, z drugiej strony to Intel klepie swoje śmieci do Linuksa, a nie "ktoś". Wolę jednak porządne Xeony niż wszelkie i5 i i7 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
sudo cpupower frequency-set -u 110Mhz na intel atom n230 ( )
Energooszczędny serwer, zasilany z baterii AA gwarantowany ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@dwal: To ja jeszcze dodam,ze ustawienie w biose "Windows 7/8/10 compatibility" po zmianie na "Other OS" rozwiązało mój problem z szumem i nadmiernym przegrzewaniem się,chociaz nikt tego nie potwierdził prócz mnie to głęboko w to wierzę,że mi pomogło.
Bo w sumie to po tym zniknął error z dmesg parafrazująć ~"blablallcostamcotam@#$%!@$% (bios bug?)"
  • Odpowiedz