Wpis z mikrobloga

@kielonek: a bez zewnetrznego daje rade czy elementy ekranu nie sa za male na tej najwyzszej mozliwej rozdzialce?
glownie chodzi mi o to ze 15 calowy to o wiele wiekszy wydatek + nie ma opcji 15 cali 8gb ramu, a 16 nie potrzebuje
@cadcadcad: ja mam 13 cali, programuje, robię stronki w ASP.NET, ostatnio na hackathonie z maczka korzystałem i było spoko, tak to też na monitorze zewnętrznym pracuje, ogólnie polecam, działa bardzo płynnie z Parallels Desktop i Visual Studio z ReSharperem. Macbook Pro late 2013, i5/8gb/256gb
@simargl_: a nie tnie się na maksymalnej rozdzielczości? bo w ispocie średnio miałem jak sprawdzić z odpalonym phpstormem, serwerem, fotoszopą i tysiacem zakladek w chromie ( ͡ ͜ʖ ͡)
@cadcadcad: ja korzystam rMBP 13" late 2014 z podpiętym monitorem 24" 1920x1200
mam odpalone 2 webstormy, elipse, chrome z milionem zakladek, skype, slack i czasem jeszcze gimp
wszystko śmiga ładnie a uptime mam 149 dni na chwilę obecną :P
@epi: chyba w takim razie zdecyduję się na 13 calówkę i dokupię sobie monitor 24", bo o moich problemach z ubuntu można książkę napisać (dzisiaj 8h spedzone na probie naprawiania szkod ktore wyrzadzila aktualizacja ubuntu do 16.04)
@cadcadcad: również mam, jeżeli podepniesz pod niego monitor to nie czuć problemów. Jeżeli potrzebujesz coś zrobić solo w biegu rozdzielczość jest spoko. Zmieścisz dużo o ile chcesz, o ile nie jedno bardzo czytelne okno.
@cadcadcad: nie tnie, wszystko pięknie działa, jeżeli nie będziesz potrzebował maszyny wirtualnej to już w ogóle magia. Ja niestety potrzebuje do Visual Studio i Microsoft SQL Server
@cadcadcad: potwierdzam - tak samo jak u innych 13" + 24" czasami sztuk dwie. Na samym laptopie rowniez da rade pracowac, ale wiadomo ze wygodniej z zew ekranem. Mam go juz 2,5roku i kupilbym to samo drugi raz
@simargl_: pytam tylko dlaczego #dotnet, platfome ktora ma swietne wsparcie na windowsie (narzedzia ktore wymieniles jak vs) developujesz na macu? Chyba, ze zainstalowales sobie windowsa zamiast osx?
@erwit: aaaa, o to chodzi. Zdecydowałem się na macbooka, bo faktycznie jeśli chodzi o płatne zlecenia to przeważnie ASP.NET, jednak chciałem się jeszcze pobawić Xamarinem i popisać coś na iOS. A OS X przypadł mi do gustu, fajnie się go używa, a jak potrzebuje coś napisać to sobie na Parallelsie szybko odpale windę