Wpis z mikrobloga

#nodejs #javascript #webdev

Chcę coś spróbować ale nie wiem czy ma to sens.

mam serwer server.js
i uruchamiam node server.js
I teraz chciałbym, aby było tak:
-Uruchamiam server.js i on nie zakańcza się tylko czeka na polecenia
- i teraz z poziomu terminala żebym mógł jakby wywołać funkcje z tego serwera server.js.

Tak jak w np. Firefoksie w devTools w Konsoli można wpisać nazwę globalnej funkcji i ją wywołać z poziomu konsoli.

Da się to zrobić w nodejs? Jak?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@look997: konsola analogiczna do tej z devtools-ów przeglądarkowych niewiele dałaby Ci chyba w Node.JS, bo masz tu mocno modułową architekturę. Czyli kluczowy jest moment i kontekst, w którym jesteś. Nie wiem jaki dokładnie cel chcesz osiągnąć, ale być może pomoże Ci debugger.
  • Odpowiedz
@ennovum: A to opiszę co chce zroibć:

mam różne funkcje które robią rzeczy z plikami na dysku i łączy się z różnymi serwerami, jedna pobiera listę nazw z folderu i zapisuje w plik json, druga kasuje duplikaty, trzecia jeszcze coś i kolejne...

I teraz nie mogę tego ustawić jedno po drugim tylko z osobna. Każdą funkcję z osobna, później coś ręcznie sprawdzam, jak jest ok to
  • Odpowiedz
@look997: korzystasz z jakiegoś frameworka? Jeśli używasz tego tylko lokalnie to zrób może coś takiego : wejdziesz sobie np na http://localhost:3000/funkcja1 i to wywoła funkcję, którą chcesz. To tak na szybko do zrobienia w ciągu minuty zamiast za pomocą komendy :P.
  • Odpowiedz
@look997: możesz zrobić tak, że wystawić sobie serwer w czymkolwiek (np. socket.io) i drugi skrypt node.js który z argv czyli parametrów połączy się przez socket.io-client do pierwotnego serwera i wyśle treść linii poleceń/argumenty, poczeka na wynik i nara ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz