Wpis z mikrobloga

Za sprawą pewnego wpisu na głównej stwierdziłem, że zrobię ankiete dotyczącą wojska i wojny.

Pytanie mi podsunął kolega, który był w wojsku i jak gadał z innymi "braćmi broni" to 80% deklarowała się za dezercją popierając to tragiczną "logiką wosjka" oraz słabym wyposażeniem nawet z lat 60'tych.

No więc wykopki deklarujcie się za czym jesteście, ja nie osądzam sam raczej dbałbym o swój interes nie szastając swoim życiem jako mięso armatnie.

Proszę tylko odpowiedzcie zgodnie z sumieniem.

#wojsko #wojna #usa #rosja #polityka #europa #imigranci #walka #wojskopolskie

Czy walczyłbyś w wojnie na terenie Polski? (np USA vs Rosja)

• Tak, oddałbym życie za ten kraj. (jestem po zasadniczej służbie/jestem żołnierzem) 2.8% (16)
  • Tak, oddałbym życie za ten kraj. (nie byłem w zasadniczej służbie/nie jestem żołnierzem) 22.1% (126)
  • Spierdalałbym jako pierwszy sam/z bliskimi. (jestem po zasadniczej służbie/jestem żołnierzem) 2.1% (12)
  • Spierdalałbym jako pierwszy sam/z bliskimi. (nie byłem w zasadniczej służbie) 55.2% (314)
  • Sprawdzam/jestem różowy/mam to w dupie 17.8% (101)

Oddanych głosów: 569

• 20
@Niedowiarek: nie pamiętam że był, zwyczajnie byłem ciekaw. Mówisz trochę pogardliwie ale trudno się dziwić. Wiadomo że jak przychodzi do bezpośredniego zagrożenia (swojego czy rodziny/bliskich) to wtedy większość by walczyła i się poświęciła ale jak to ma być wojenka o nic jeszcze mamy być kozłem ofiarnym wyposażonym w kamienie i proce to litości. W wojsku był szpan jak ktoś na WŁASNĄ RĘKĘ kupił kamizelke kevlarową także będziemy jak stado małp w
Dopóki nie mam dzieci mogę walczyć za kraj. Wiem, że sprzęt jest często tragiczny (nawet starsza broń jest jeszcze w użyciu niż ta z lat 60-tych) ale w żadnej armii świata nie jest idealnie.
Jak będę miał dzieci, to wtedy nie pójdę walczyć z własnej woli (chyba że ucierpią moi bliscy, i będę żądny krwi)
@Bermut:
@Bermut: Jeżeli dałeś tag emigranci to przesadza sprawe. Emigranci nie chca zbytnio walczyć za były kraj. Tak było w czasie II wojny śwatowej, gdy Sikorski chciał utworzyć w UK oddziały złożone z polskich emigrantów i ich potomków rozsianych po świecie. Niestety wbrew obiegowej opinii o Polakach chętnie walczacych za swój kraj nie udało się to. W efekcie polscy oficerowie ewakuowani po klęsce wrześniowej pozdejmowali oficerskie stopnie i służyli jako zwykli szeregowcy
@szurszur: Dużo w tym było winy II RP która licznym ochotnikom polonijnym (głównie z obu ameryk) nie płaciła rent inwalidzkich ani żadnych dodatków dla weteranów na którzy weterani którzy byli w kraju mogli liczyć już w okresie polonijnym. A jak kraje w których było sporo polaków i osób polskiego pochodzenia brały udział w wojnie, to nie chcieli puszczać "swoich" ludzi do walki w polonijnym wojsku.
@Bermut: Znów obca wojna na naszym terenie? Gówno dostaniemy a tylko krew przelejemy, znów wybiją nam 1/4 narodu (jak nie więcej) a potem zrobią z naszym państwem co zechcą i kredkami będą rysować granice niczym dzieci. Jak będą mieli kaprys to zmniejszą nam granice do obszaru wielkości dzisiejszego Lichtenstein'u i to samo gówno będziemy mogli im zrobić.

Jaranie się wojną USA - Rosja jest skrajną głupotą bo taka wojna by miała