Wpis z mikrobloga

Nie na mojej zmianie @panpromo09

Ten wpis jest przykładem wszystkiego złego w pisaniu o historii. Selektywne wybieranie informacji, bezczelne i nachalne schlebianie publiczności i umniejszanie oraz obrażanie innych ludzi odnośnie ich udziału w historycznym procesie, ale czego się spodziewać po człowieku, który na poważnie myśli, że rasa człowieka ma wpływ na jego dary albo osobowość. Myślałem, że duma to jest uczucie, które bierze się z własnych osiągnięć, a nie losowego przypadku urodzenia się w X kraju (TOP KEK!!!). „No i standardowo: Jak się nie ma być z czego dumnym w życiu, to pozostaje pochodzenie na które nie mieliśmy wpływu”? @Partyzant91

Cały szczęście pojawił się jakiś głos rozsądku w komentarzach @Taco_Polaco, który wypunktował, że ten kraj przez większość czasu był właśnie różnorodny, bo to była spuścizna Polski XVI/XVII wiecznej. Ty na poważnie piszesz, że Polacy to jest jakaś czysta grupa geniuszy, którzy nie parzą się z żadnymi ludźmi (Patrzyłeś nad dane genetyczne populacji kiedyś chłopcze – powiem jedno są bardzo wymieszane wszędzie i większość przybyła z znienawidzonej przez Ciebie Afryki? Przy okazji Słyszeliście kiedyś o tym wcześniej? Wasi zachodni sąsiedzi nawet zrobili taką małą imprezę jakieś 70 kilka lat temu na ten temat i wpadli do Was z podobnym przesłaniem, pewnie nie pamiętacie, ale wycieracie sobie tym gębę często jestem pewien). Podniosłeś kiedyś książkę w życiu? Słyszałeś o Kaszubach, Ślązakach, Łemkach, Tatarach? I ten protekcjonalno-lekceważący ton względem innych ludzi/nacji i ich osiągnięć, z których kolektywnie korzystamy do dziś... . Głowa mała.

Nie będę marnował więcej czasu na takie wypociny ubrane w maskę pseudo patriotyzmu . Top kek zdania:

"Polska jest w zasadzie jednym z ostatnich państw na świecie, o ile nie ostatnim państwem Białego Człowieka" (z dużej litery oczywiście).

Chciałbym zobaczyć Twoją reakcje, jak wygłaszasz te bzdury na forum historyków, ale podejrzewam, że nie masz doktoratu z historii. Przy okazji zniszczę Twoje wyobrażenie o świecie. Wiesz, że Jezus był semickiego pochodzenia?

"Polska na serio jest bastionem dawnej Zachodniej Cywilizacji opartej o przysłowiowe trzy stolice - Rzym (prawo rzymskie), Grecję (filozofię w tym definicję prawdy), Watykan (chrześcijaństwo katolickie i zasady moralne)."

Usłyszałeś to na jakimś wykładzie na katolickiej uczelni? Czyli według Ciebie cywilizacje wcześniej nie istniały albo nie potrafiły się zorganizować. Wiesz, że historia sięga tysiące lat do tyłu przed czym co Ty nazywasz Zachodnią Cywilizacją (Sumer, Egipt, Chiny)

Gdybyśmy tylko cholera mieli wolnorynkowy kapitalizm i poszanowanie dla własności prywatnej oraz praworządność w praktyce nie tylko deklarowaną ustawowo. Korwin na króla, niech żyje wolna, bogata i dumna Polska!:).

Jakiś komentarz dalej potrzebny? Wiesz ilu ludzi pracuje poza granicami tego kraju. Wiesz jaka jest sytuacja w służbie zdrowia? Widzisz żałosna klasę polityczną, która tylko chcę więcej dla siebie, gdy kraj z wolna umiera bez kluczowych reform?

A teraz polityczne trolle zapraszam do zostawiania komentarzy, jak to nienawidzę Polski i jestem Żydem albo cokolwiek sobie będziecie roić w swoich głowach nieskalanych krytycznym myśleniem wobec samych siebie. Nie jest Wam wstyd, że dajecie się łapać na demagogię i populizm wyjętą rodem z przedszkola?

#polska #historia #standup #myrmekochoria
myrmekochoria - Nie na mojej zmianie @panpromo09

Ten wpis jest przykładem wszystki...
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@myrmekochoria: Niepojęte jest dla mnie jak ludzki mózg potrafi dla własnego komfortu zbudować sobie alternatywny świat i oblężoną twierdze. Te wszystkie gadki o siedzeniu w piwnicy to zwykle jakieś żarty, ale czasem to wygląda jakby ludzie naprawdę ŻYLI w wymyślonym świecie, przy czym zakłamywanie historii to część większego problemu.
  • Odpowiedz
@myrmekochoria: Demagogia zawsze dobrze się przyjmuje. Pisałem kiedyś że film Scifuna o manipulacji i błędach poznawczych powinien wisieć cały czas na głównej to ludzie może by się czegoś nauczyli. Niestety tutaj każdy jest ekspertem od turbosłowian, fizyki kwantowej, teorii względności,historii, szczepionek, moralności i cholera wie czego jeszcze. Wielokrotnie widziałem w tagach obśmiewanie głupot które wylądowały na głównej, ale głupota przyjmuje się tu mocno i szybciej zapuszcza korzenie niż można ją
  • Odpowiedz
@myrmekochoria:

Watykan (chrześcijaństwo katolickie i zasady moralne).

Tak, bo historia pokazuje jakim to wspaniałym wzorem moralności był Watykan i papież. xD
Gość od razu poleciał na czarnolisto, szkoda że nie mam tyle miejsca żeby wrzucić też tam wszystkich plusujących te brednie.
  • Odpowiedz
@Czajna_Seczen: Nie można takich rzeczy puszczać bokiem beż żadnego chociaż odzewu. Tak zaczyna się populizm, a później wszyscy wiemy jak to się kończy. Przeraża mnie tylko głupota ludzi. Nie zdziwiłbym się gdybym zobaczył to na głównej, ale na mirko... . Przy okazji ten troll ma tylko dwa wpisy na mikroblogu.

@Grypho: Głowa mała. Ja nie chcę nikogo obrażać, ale większość ludzi to idioci, którzy twierdzą, że są geniuszami,
  • Odpowiedz
@myrmekochoria: Polska jest wymieszana etnicznie, ale jednolita narodowo (stąd bawi mnie rasizm, bo bardziej pasująca byłaby rozsądna dawka ksenofobii). Spokojnie można spotkać Polaków o odcieniach skóry od jaskrawo białego do nieco ciemniejszego, a rysy twarzy zawdzięczamy wszystkim okolicznym najeźdźcom którzy od paruset dobrych lat przechodzili sobie z jednej strony RzeczyPospolitej do drugiej :P.

Z samej Polski i bycia Polakiem jestem dumny, ale wszystkie odwołania do Białego Człowieka, Husarii, Walki Dziejowej et
  • Odpowiedz
@Ercefet: Pochwale Cię za cięty i lekki język w drugim akapicie.

Odnośnie

Nawiasem mówiąc zastanawiam się jak się czujesz, kiedy wrzucałeś wpisy pełne faktów twardych jak ręka dyktatora, a gdyby ktoś chciał wydrukować źródła, to pewnie starczyłoby na sporej wielkości okręt z origami, a zainteresowanie było gorzej niż mierne, w trakcie gdy facet pieprzący trzy po trzy zdobył więcej plusów niż my wszyscy razem wzięci.

Nie obchodzi mnie to nic
  • Odpowiedz
@myrmekochoria: nie sądzę by w internecie było lepiej, jeśli uśrednić to nie sądzę by telewizja czy radio mogły przebić rynsztok którym się stał polski internet przez nacjozjebów ale epizodycznie rzeczywiście internet potrafi być o niebo lepszy.
  • Odpowiedz
Usłyszałeś to na jakimś wykładzie na katolickiej uczelni? Czyli według Ciebie cywilizacje wcześniej nie istniały albo nie potrafiły się zorganizować. Wiesz, że historia sięga tysiące lat do tyłu przed czym co Ty nazywasz Zachodnią Cywilizacją (Sumer, Egipt, Chiny)

@myrmekochoria: autor miał zapewne na myśli tzw. cywilizację łacińską, czyli syntezę spuścizny antycznej z nauką chrześcijańską. Autor zapewne uznaje ją za cywilizację najwyższego rzędu, a nie jedyną w dziejach. Teza uproszczona (owa
  • Odpowiedz
@trymvs: Ja wiem o co chodzi. Nie jestem aż tak głupi i nie jest to przytyk do uczelni religijnych (ogółem). Chodzi mi bardziej o demagogie i stawianie na piedestale z oczywistych religijnych powodów. Zdaję sobie sprawę z udziału i potencjału naukowego tych uniwersytetów. Ba! Możemy iść dalej. Skryptoria w zakonach i opactwach, przetrzymanie kultury i przejęciu sterów władzy po upadku Cesarstwa Rzymskiego podczas burzliwych czasów itd. Poza tym chyba nie
  • Odpowiedz