Wpis z mikrobloga

#java
Zaczynam naukę i spotkałem pierwszy problem, pewnie dla większości banalny.
Treść zadania: Wczytać od użytkownika 3 liczby całkowite i wypisać na ekran największą oraz
najmniejszą z nich. Niestety nie mam pojęcia jak porównać później a, b i c. Na razie miałem tylko if (a>b)... a nie 3 argumenty. Ktoś pomoże?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

if (a>b && a>c) { return a; }
O takie coś Ci chodzi? Lepiej będzie jak zainicjalizujesz sobie zmienną, a potem porównasz ze sobą a i b i zapiszesz większą do zmiennej. Później tylko porównasz ją z c i znów ewentualnie zapiszesz do zmiennej.
Z najmniejszą podobnie. @vetroo
  • Odpowiedz
@NiebieskaSowa: Dzieki na pewno skorzystam.
@INIM: Tak dokladnie chodzilo o &&. Zrobiłem to najprościej jak umiałem nie wygląda zbyt pięknie, ale działa
if (a>b && a>c && bb && a>c && ca && b>c && aa && b>c && ca && c>b && aa && c>b && b
  • Odpowiedz
@vetroo to zły kod. Tak się nie ucz. Za dużo ifów masz tutaj przez kompilator musi wykonać dużo zasobożernej i bardzo czasochłonnej pracy. To powinno wyglądać tak: ideone.com/sZpd5e.
Poza tym java to język obiektowy, więc staraj się korzystać z klas i metod - zobaczysz, że zaowocuje to w przyszłości. Możesz to zrobić tak jak tutaj: ideone.com/k4YE26.
  • Odpowiedz
O, możesz jeszcze jak chłopaki wyżej. To praktycznie to samo co ja napisałem w drugim przykładzie tylko oni proponują importować klasę Math, a ja sobie metodę do podawania większej sam napisałem.
  • Odpowiedz
@vetroo: Rozwiązanie, które proponuje @INIM jest o tyle słabe, że promuje bardzo stanowy kod. Nie jest to raczej dobry styl programowania dlatego, że zrozumienie o co w nim chodzi wymaga przeczytania i prześledzenia zmian stanu na wielu liniach (zmiana wartości zmiennych smallest i largest). Zdecydowanie najlepszą opcją jest wersja @kisi3l.

@INIM: Math nie trzeba importować w Javie. Znajduje się, tak samo jak String, w
  • Odpowiedz