Wpis z mikrobloga

@RobieInteres: Morale moralami, ale co z przewagą liczebną? Przecież ty sam masz aż 80 tys. manpowera a co dopiero Bizancjum. Chyba że faktycznie mają jakieś OP morale i zrobią drugie Termopile ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Bigby: Nie wiem, dyscypliny + 20 albo 10 nie pamiętam.
Na okres 30 lat chyba?
Niezniszczalni a jak inaczej mają się rozrosnąć, z jednej strony OP Bizancjum z drugiej OP w porównaniu do nich Sasanidzi.
@Skyworld: Ja bym na ich miejscu najpierw próbował ogarnąć Afrykę i potem próbował wbić się w Hiszpanię i po kolei na wschód Europy
P.S. wyobraź sobie co by się działo bez modów jakby jakieś państwo w Europie dostało takie boosty ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Bigby: AI nie ogarnia transportu a są zablokowani przez Sassanidów i Bizancjum. Generalnie ten bonus jest po to bo historycznie Arabowie rzeczywiście pojechali i Bizancjum i Persów pomimo ich przewagi liczebnej i siły.
A w czystej Europie? Chyba nic bo AI wypowiedział by jedną wojnę i zajął jedną prowincje DX
@Skyworld: CUDEM wygraliśmy, bo zaspamowałem ich najemnikami, i połowa armii była w afrykańskiej części. Bizancjum podpisało jakiś badziewny pokój na uwolnienie kilku sułtanatów, ale rozejm na kilkanaście lat. A ten ich modifier rise of islam skończy się za 16 lat. Więc prawdopodobnie jeszcze jedna taka wojna i będą słabsi.
@RobieInteres: Nie wiem czy sułtanowie nie przyłączą się do nich z powrotem.
Na starcie okoliczne kraje dołączają do nich z automatu (event), nie wiem czy to jednorazowe czy będzie się zdarzało tak długo jak są kalifatem.
@Skyworld: Wcześniej było tylko Aksum i zmieniło się w to diabelstwo. Teraz zaczęli wspierać niepodległosć jakiegoś malutkiego wasala Sassanidów i zaczęła się wojna. Nie wiedziałem, że mają opcję auto annex. Oczywiście wygrywają.