Wpis z mikrobloga

— Kto ty jesteś?
— Polak mały.
— Jaki znak twój?
— Orzeł biały.
— Gdzie ty mieszkasz?
— Między swemi.
— W jakim kraju?
— W polskiej ziemi.
— Czem ta ziemia?
— Mą Ojczyzną.
— Czem zdobyta?
— Krwią i blizną.
— Czy ją kochasz?
— Kocham szczerze.
— A w co wierzysz?
— W Polskę wierzę.
— Coś ty dla niej?
— Wdzięczne dziécię.
— Coś jej winien?
— Oddać życie.

bo pare osób zapomniało co i jak
  • 109
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@escobar: znajomi z Europy zachodniej, wiecie ci biedni, co do kościoła nie chodzą i co wieczór araby ich w pupala ruchają, zawsze mega kisną jak im opowiadam, że w Polsce uczą dzieci wierszyka, który nakazuje oddawać za ojczyznę życie xD
Poza tym w gębie każdy mocny, podobno krowa, która dużo muczy, mało mleka daje. Życzę wam Seby, by życie nigdy nie zweryfikowało, że najlepsze, co możecie zrobić ze swoim życiem,
  • Odpowiedz
  • 2
@Swiatek7: Widzę wady własnego narodu :) Nigdzie nie twierdzilem, że Poland stronk . Jeśli znajdziesz gdzieś mój taki wpis to masz flaszkę. Co do naszego kraju. Fakt narazie mamy niewiele jednak na to trzeba ciężko zapracować, ja robię to już od 12 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jednak nie mamy się czego wstydzić na tle państw z Unii Europejskiej
  • Odpowiedz
@Swiatek7: im wiecej komentarzy tym wiekszy rak. Jak cie tak boli czyis patriotyzm to sie odwroc i udawaj ze nie widzisz a nie plujesz jade, ze ktos ceni cos na co ty plujesz. Juz sie czujesz lepszy? "Moi znajomy z europy zachodniej" rak level over 9000
  • Odpowiedz
@escobar: patriotyzm = dorabianie ideologii do sztucznego podziału między ludźmi (będącym skutkiem ubocznym dużych odległości geograficznych).
Samo pojęcie pojawiło się w języku polskim dopiero pod koniec średniowiecza - przez wiekszosc czasu istnienia Polski nie istniało - i nikt go nie potrzebował aby być honorowym i walczyć z wrogami.
  • Odpowiedz
@spatsi: Ale to właśnie rodzice to ojczyzna, znajomi, reszta rodziny itp.. Wszystko, co utożsamiasz z dobrem swoim i wspólnym, to właśnie ona.
  • Odpowiedz
Jedź do dzikich krajów i dziękuj, że wyzwoliłeś się od ojczyzny, która cię karmiła, dała bezpieczeństwo, edukację i przyszłość.

@Phallusimpudicus: Co? Mi się wydaje że to rodzice wraz z innymi ludźmi lokalnego społeczeństwa płacili w podatkach na moją edukację i przyszłość ;o
  • Odpowiedz