Wpis z mikrobloga

@MirekMireczek: podbij tłuszcze, pilnuj właściwego stosunku trójglicerydów do omega 6, poczytaj sobie np. o bulletproof coffe. Unikaj tłuszczów trans - przerobionych termicznie tłuszczów roślinnych, oraz produktów, które powodują skoki insuliny - np. biały cukier czy biała mąka. Zdecydowanie pełnoziarniste produkty, odpowiednia ilość błonnika
  • Odpowiedz
@MirekMireczek: Tran, orzechy i inne tzw. zdrowe tłuszcze, są bardzo ważne. Poza tym witaminy i mikroskładniki. Szczególnie ważna jest witamina D i witaminy B, poczytaj gdzie one się znajdują. Czasem warto je nawet suplementować. A ogólnie to jedz dużo warzyw. Bądź stałym bywalcem stoisk warzywnych i próbuj tego wszystkiego, przy okazji polecam wpisać nazwę w internecie i dowiesz się co zawiera i na co jest dobre (a na co szkodzi).
  • Odpowiedz
pilnuj właściwego stosunku trójglicerydów do omega 6


@Poncjusz_Pijak: Możesz to rozjasnić? Bo trochę nie ogarniam w tych sprawach. I jakieś przykłady gdzie te złe tłuszcze są? Bo tam wyżej pisał kolega, że tłuszcze z masła, ryb itp spoko
  • Odpowiedz
@MirekMireczek: Chodzi o to, żebyś nie bał się jeść tłustego mięsa, tłustych ryb, smalcu, ale też z tym nie przesadzał. Jak coś smażysz, to najlepiej na smalcu właśnie lub oleju kokosowym, jak robisz sałatkę na zimno to najlepiej olej lniany lub oliwa z oliwek. Nigdy nie smaż na oleju(jedyny wyjątek to kokosowy), oleje trzeba podawać na zimno, bez obróbki cieplnej. Nie bój się żółtek jaj, są tłuste. Jak chcesz przyswoić
  • Odpowiedz