Aktywne Wpisy
Świeża obciereczka w rytm bachaty. Grażyny w tle aż przebierają nogami na samą myśl, że będą następne w kolejce ( ͡º ͜ʖ͡º)
#lewandowski #lewandowska #annalewandowska #bachata #p0lka
#lewandowski #lewandowska #annalewandowska #bachata #p0lka
vanzs +35
Lidlowe Krakuski, takie świeże. Najgorzej, że #!$%@? 1/3 paczki zanim zauważyłem po ciemku biała plamkę tu i tam. Będzie sranko po filmie #lidl
Domowy NAS + backup w chmurze?
#pytanie #linux #backup
Wołam jeszcze @Migfirefox @simperium @PlonacaZyrafa @YogiYogi bo udzielaliście się tu: http://www.wykop.pl/link/3058255/bartek-juszczyk-wyzerowano-nam-12-lat-pracy/#comment-35143067 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. Dobre deale na chmurę aktualnie oferuje Amazon Cloud Storage (unlimited) i Office 365 University (jeśli jesteś studentem, 1 TB + legalny office).
2. Dobry darmowy program do przyrostowych, szyfrowanych backupów w chmurze to Duplicati 2, beta ale używam i działa stabilnie.
3. Jak NAS to polecałbym Synology albo QNAP, uznane marki i mają dobry soft. Jeśli masz ochotę trochę podłubać, to możesz spróbować postawić własny serwer i wgrać na
Nas może być na raid 1 lub 5, a jak masz więcej dysków to i na raid 6, dodatkowo np. kopia miesięczna na dysk zewnętrzny (szyfrowany, jeżeli jakiś poziom bezpieczeństwa chcesz zachować :D).
natomiast konkretne urządzenia - znowu zależy ile cebulionów chcesz dać. Za jakieś qnapy na 2 dyski musisz liczyć ok 400-600zł i same dyski,
O ile wsparcie dla SAMBA np bedziesz mial bodajze wszedzie to robienie backupu recznie jest nieco slabe. Pod *nixami mozna to zalatwic cronem, rsyncem i malym skryptem.
@Frytek2000: jakbyś miał linka, to daj znać, chętnie się temu przyjrzę :)
https://owncloud.org/
szybki edit-
Teraz widze, ze dolozyli takze BB OS10, iOS i Androida. Najs
Jak pokazuje historia kilku firm (np. Codespaces) nawet mając dane w cloudzie trzeba je backupować gdzieś indziej.
Ja bym polecił do domowych zastosowań (jak masz kasę) NASa QNapa albo Synology i to najlepiej 4 zatokowego.
W takim QNapie (np. TS-431 albo TS-431+) możesz sobie na początek wsadzić 3 dyski i zrobić RAID 5 i czuć się bezpieczniej. Jak będziesz chciał - dokładasz 4ty, a w ogóle to możesz je sukcesywnie
Z innych rozwiazan jak NAS, jest tez lokalnie dysk pod USB od Transcend, z softem do backupu. Na obudowie jest przycisk ktory aktywuje backup wybranego wczesniej obszaru.
PS. Orientujesz sie, czy na Linuksa jest cos w desen Time Machine od Apple? na OS X uzywam i sobie bardzo cenie.
Do filmów z sieci pewnie się nie opłaca :) (chociaż streamowanie filmów na dowolne urządzenie typu TV/komórka + opcja nagrywania z kamer monitoringu jest fajna). Jeśli jest freelancerem to pewnie już warto to rozważyć - szczególnie że idzie "w koszta".
Co do pytania o ten soft na Linuxa to nie wiem, musiałbym naszych speców firmowych zapytać co tam oni używają :).
Właśnie skojarzyłem że
@nielubieselera: Na czym chcesz tego NAS postawic? Malina, jakis stary desktop czy dedykowane urzadzenie?
@Frytek2000: zastanawiam się nad dedykowanym urządzeniem, malina jest fajna ale bardziej jako serwerek do zabawy
U paru osób na biurkach widziałem takie coś - też ciekawa opcja (może niekoniecznie ta firma) ale za 80pln mamy technicznie rzecz biorąc szufladkę na dyski 3.5 i 2.5 cala na USB a samymi dyskami można żonglować jak nie przymierzając dyskietkami. Plus wspomniany przez Ciebie guziczek :)
http://www.arest.pl/produkt/Kieszenie-do-HDD/44,,,,,,,Magazyn:0,10/38798/Obudowa-HDD-2-5-3-5-I-TEC-U3HDDOCK-USB-3-0-SATA-stacja-dokujaca/
Malina mi sluzyla jako pelnoprawny, serwer domowy. SAMBA, FTP, HTTP/OwnCloud, Transmission(Torrent) i CUPS.
i wadą jest brak sata