Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #java #programowanie

Koledzy i koleżanki, wiem, że to pytanie przewija się tutaj strasznie często, ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Zacząłem się uczyć Javy, wcześniej miałem kilkudniowy kontakt z C++ (skończyło się na tym że w pewnym momencie poczułem się zagubiony w tutorialach pana Zelenta i rzuciłem) i potrzebuję jakiegoś dobrego, pojedynczego materiału dla kompletnego nubka. Nie wiem którą książkę wybrać jako najlepszą na początek tak, żebym się nie odbił od niej przytłoczony informacjami, a jednocześnie coś konkretnego z niej wyciągnął. Naukę Javy zacząłem od oglądania Derka Banasa na yt. Kontynuować, czy lepiej dać sobie spokój i przesiąść się na papierowe źródła? Mam do wydania może z 90 zł.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ruthan: tak, to są podstawy podstaw wszystkiego jeśli chodzi o programowanie. Reszta zależy od wybranego języka, ale wątpię, żebyś zaczynał od pisania sterowników do sprzętu, więc to + dowolne tutoriale odnośnie składni języków i jesteś w zasadzie ustawiony na początek
  • Odpowiedz
@benethor: Algorytmów i struktur danych nie ma w sklepie. Jakiś zamiennik może? I czy są to lektury do poczytania np. na kibelku i przed spaniem czy jednak są w nich zadania i przykłady, które jednak mogłyby mnie jakoś angażować do równoległego pisania kodu? Bo jak do poduchy, to ebooki pewnie troszkę taniej wyjdą. Kompletnie nie wiem jak za takie rzeczy się brać, nigdy nie uczyłem się z książek z własnej
  • Odpowiedz
@Ruthan:

http://helion.pl/ksiazki/wzorce-projektowe-elementy-oprogramowania-obiektowego-wielokrotnego-uzytku-erich-gamma-richard-helm-ralph-johnson-john-m,wzoele.htm

Wzorce gangu czwórki to poczytaj sobie dopiero jak już będziesz robił większe projekty w Javie. To na pewno NIE SĄ podstawy (nie wspominam już o tym, że jest to totalnie przereklamowana i zdecydowanie nie najlepsza książka dot. wzorców).
Zacznij od HeadFirst Java, jak napisał @AnanasowyOcelot - lekka, prosta i przyjemna. W sam raz na początek.
  • Odpowiedz
@size: No cóż, wynikiem 2:1 wygrywa Head First Java. Mógłbyś podlinkować gdzie ją kupić, żeby nie trafić na starą wersję? I brać polską czy angielską? Duża różnica jest? I co myślisz o Derku Banasie, przejechałem przez tę playlistę, i jest tam aż 90 kilka filmików, więc chyba dość sporo info.
@benethor: Meh, chyba sobie podaruję te dwie książki, bo z tego co koledzy mówią, to średnio mi z
  • Odpowiedz
Ja kupiłem swoją HeadFirst na Allegro :) Odnośnie wersji językowej - jak uważasz. Aczkolwiek jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z programowaniem to może lepiej zacznij od wersji PL (choć na przyszłość polecam wersje angielskie, bo polskie tłumaczenia często sporo tracą).
Co do Derka Banasa - nie znam gościa wcale :) Ale może dlatego, że ja się inspiruję innymi panami (Kent Beck, Martin Fowler, Uncle Bob).
Właśnie; jak już nabierzesz trochę wprawy w kodowaniu
  • Odpowiedz
Head First Java

@Ruthan: Jakby co PDF wersja angielska Head First Java jest za darmo na stronie autora. Gdzie za darmo mam namyśli naprawdę za darmo a nie "za darmo".

@size
A co byś polecił odnośnie wzorców jeśli chodzi o książkę? Miło by było jakby skupiała się na javie ale w ostateczności przykłady mogą być i w innym języku.
  • Odpowiedz
@shus: Już kupiłem naszą polską, kurde, mogłem poczekać. Ale cóż, jeśli to naprawdę dobra książka jest, to niech autor ma trochę hajsiwa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ruthan: W takim razie przynajmniej masz polską wersję, więcej żartów możesz zrozumieć które są w środku ( )
  • Odpowiedz
@shus: Walić żarty, wiedza ma być. :P A angielska wersja papierowa w Polsce strasznie droga, 160 zł chcą, żadnej tańszej nie mogłem znaleźć.
  • Odpowiedz
@Ruthan: Z mojej strony taki pro tip: opuść sobie rozdziały związane z UI (kontrolki, widgety i inne cuda) raczej się już tego nie stosuje a jak nawet ktoś musi to są lepsze odpowiedniki niż to co w książce. Ale akurat tym się nie musisz przejmować bo to chyba dopiero na 500 stronie jest.
  • Odpowiedz