Wpis z mikrobloga

#neuropa #4konserwy #polityka

udało mi się znaleźć na twitterze plakat, o który rozchodziło się we wpisie Burmistrz Mińska Maz. Marcin Jakubowski zakazał wieszać plakatu o Wyklętych na stronie Urzędu Miasta i w gablotach.

popatrzmy na patronaty honorowe

p. Andrzej Pilecki syn rtm. Witolda Pileckiego

p. Romuald Rajs syn Romualda Rajsa ps. "Bury"

p. Halina Morawska siostrzenica mjr. Zygmunta Sędzielarza ps. "Łupaszka"

hmmm... ciekawe dlaczego ktokolwiek mógłby nie chcieć żeby ten plakat wisiał w publicznych gablotach...

a komentarze do tego tweeta są takie jakie można by się spodziewać

Chyba czeka az partyzanci sami potraktuja go jak kolaboranta nazistow...

to jest to 3 pokolenie UB które walczy z 3 pokoleniem AK, najgorszy sort

UB-->SB-->Bolek,Michnik,WSI-->PO, Nowoczesna w prostej linii to kontynuatorzy

wołam @Armia_Szefernakera i @theone1980
6c6f67696e - #neuropa #4konserwy #polityka

udało mi się znaleźć na twitterze plaka...

źródło: comment_iNzAw24P3ikFWb76p2tLFk435CNM7sxA.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pytanie czy to uzasadnił. Przeszkadza mu Bury czy całość.

@PatologiiZew: Dobre pytanie. Niestety poza takimi tweetami to nic nie mogę znaleźć o tej sytuacji.

Jeśli po prostu odmówił nie uzasadniając tego w żaden sposób to postąpił głupio, ponieważ bez edukowania społeczeństwa nie można się spodziewać, że cokolwiek się zmieni.
  • Odpowiedz
@6c6f67696e: Z lewego obrazka, na którym utożsamia się z agentem bezpieki TW "Bolek": "Napisać można wszystko. Kiedyś w PRL-u pisano kwity na naszych bohaterów, innych wymazywano z kart historii." Trzeba przyznać, że śmiesznie brzmią te słowa w kontekście niechęci do Wyklętych. Sam nie popieram szczególnie czczenia Burego, jeśli wydałby jasny komunikat, że chodzi o ten jeden pseudonim, to nie miałabym żadnych pretensji.
  • Odpowiedz
@6c6f67696e: Trochę to nieciekawie wygląda w kontekście prezydenta i tych wszystkich organizacji na dole. Z jednej strony chodzi o syna ale patronat? w 2005 bodajże sąd orzekł że Bury dokonał zbrodni mającej znamiona ludobójstwa a tutaj tyle organizacji zgodnie daje swój patronat. Może nikt nie wnikał kto się znajdzie na obchodach. No cóż. Może się ktoś obudzi i przed kolejnymi obchodami puści choćby w TV jakiś film dokumentalny żeby co
  • Odpowiedz
Trzeba przyznać, że śmiesznie brzmią te słowa w kontekście niechęci do Wyklętych. Sam nie popieram szczególnie czczenia Burego,

Pierwsze pomyślałem o prawakach, którzy bez cienia wątpliwości przyjmują informacje z szafy kiszczaka jako prawdę ale za to informacje o ŹW to kłamliwa PRLowska propaganda. Ale rzeczywiście podobny zarzut można postawić wszystkim, którzy bezkrytycznie podchodzą do Wałęsy.

@Armia_Szefernakera
  • Odpowiedz
Sprawa burego była już badana ponownie po upadku komunizmu.

Oparta PRLowskich dokumentach i na zeznaniach świadków, którzy żyli w tamtym okresie więc pewie byli w PZPR albo byli okropnymi komuchami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ediz4:
  • Odpowiedz
@6c6f67696e:

Chociaż trzeba przyznać, że zeznania świadków zbierane w PRL nie muszą być prawdziwe...

Nie muszą ale czytając zeznania samych żołnierzy NSZ, jak i ludności cywilnej raczej nie ma wątpliwości co do winy Burego.
Jak widać IPN dość skrupulatnie badał sprawę.

Zwrócić należy uwagę, że w dokumentach archiwalnych, z którymi zapoznano się podczas śledztwa, poza miejscowościami spacyfikowanymi w dniu 29.01.1946 r., tj. Zaleszanami i Wólką Wygonowską zostały wymienione i inne
  • Odpowiedz